joi, 30 iunie 2011

Nucul rasarit din nuca

Intr-o epoca in care talibanii nostrii nu fac decat sa culce la pamant paduri intregi si apoi se dau stalpii societatii, autenticul taran roman, care si-a primit bucatica lui de pamant exploatata nemilos in cadrul C.A.P.-ului, incerca sa ii redea infatisarea pe care si-o aminteste ca o avea ogorul lui pe vremea parintilor sai. In primul rand vrea sa isi delimiteze proprietatea si sa fixeze solul supus alunecarilor de teren sau atacului apelor revarsate prin plantari de salcami si nuci.

In ultimii 20 de ani regiunea unde locuiesc s-a inverzit prin cultivarea celor doi arbori. Acestia au si valoare economica pentru gospodariile taranesti pe langa cea de fixare a solului. Lemnul nucului si salcamului, florile salcamului , fructele nucului . Atat de mare e valoarea nucului ca teoretic ar trebui luata, conform legilor in vigoare, autorizatie pentru o taiere a lui. Talibanii au legile lor asa ca nu au nevoie de autorizatie. Nu insist aici. Ei traiesc in lumea lor, eu intr-a mea.
Eu doar vreau sa discut alt lucru. Si anume ca nucul rasarit din nuca are o capacitate de fixare a solului cu mult mai mare decat a nucului plantat ca puiet. De ce? Omul de la tara cand scoate puietul de nuc din pamant stie ca ii reteaza '' morcovul'', adica pivotul. Am si eu nuci prinsi prin plantare. Se prind si asa dar radacinile vor creste predominant pe orizontala pe cand la nucul rasarit direct din nuca radacinile se vor duce in adancime, pivotul ajungand la aproape 10 metri. Am aflat acest lucru de aici , de la un specialist.Aflati in articol si despre cum sa saditi nucile. E perfect pentru cei care fac agricultura. Pentru unul ca mine e prea complicat. Sau poate sunt eu prea lenes (99%). Eu urmaresc natura sa vad cum actioneaza ea. Acesta e si scopul blogului. Am vazut o multime de nuci rasariti singuri. Lasati de capul lor s-ar face ditamai arborii. Dar nu au rasarit intotdeauna unde sunt necesari, adica la marginea ogorului. Nucul are si defectul ca sub umbra lui nu prea mai creste nimic. Nu pot lasa sa-mi creasca nuc in gradina de zarzavat. Asa ca ar fi bine sa ingropam cateva nuci pe langa gard si sa asteptam 20 de ani ? Dar de ce nu rasar toate nucile cazute pe pamant? Pentru ca doar cele care intrunesc cateva conditii. Una din ele este nuca sa aibe crapatura in sus. Ca sa va edificati am smuls dintre randurile cu salate un nuc rasarit singur. Sa ne uitam cu atentie:







Concluzia: sa ingropam la mica adancime nuci cu despicatura in sus si sa asteptam. Mai multe sa avem de unde alege, nu toate incoltesc sau unii nuci vor fi mai firavi si ii inlaturam lasandu-i pe cei vigurosi. Sa le ingropam toamana ca atunci cad ele din nuc. La mica adancime caci asa sunt ele ingropate natural, prin inveliri cu pamant in urma ploilor, lucrarilor agricole, etc. Avem impresia, ca fara noi oamenii, nu ar exista pomi fructiferi. Atunci cine a sadit nucul din padure? Poate cativa, restul sunt de la nucile cazute. Sa asteptam luna mai sa vedem apoi ce a rasarit. Si.... sa asteptam cativa ani buni sa ne bucuram de ei.
Ca daca punem nuci, salcami, daca plantam sau nu pomi si padure, vremea tot trece. Asa ca mai bine sa plantam pomi. Cine poate mai multi. Vremea trece, pomii cresc. Si putem sa ne mandrim in fata copiilor: acesta e pus de mine pentru tine! E ca in reclama aceea cu lucrurile de nepretuit.

27 de comentarii:

  1. este un material bun si educativ

    RăspundețiȘtergere
  2. Am pus nuci in pamant si ma uit sa vad care si cum a rasarit. Am mai pus si castani, si stejari, si tot ma uit. Aha, deci trebuie sa mai astept pana in mai :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Esti nerabdator Radu! :)
    Trebuie doar sa uiti de ele si sa le cauti peste cateva luni, vor fi ditamai " balariile". Timpul trece oricum repede cand esti ocupat cu altceva de facut prin gradina.

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos scris! si foarte educativ. eu la varsta mea "matusalemica" de 52 ani credeam ca stiu tot despre nuci. Bine ca aflu acuma ca trebuie sa pun nucile cu crapatura in sus, ca am pierdut ceva nuci de soi nestiind acest "amanunt".
    Da, pomii sunt o mostenire adevarata, dar eu ma gandesc la ce vor insemna ei pentru Pamant in urmatorii zeci de ani...

    RăspundețiȘtergere
  5. as avea nevoie de un stimulent germinativ pt nuci as pune cca 500 in pamint inca din toamna asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se pun in pamant direct se stratifica (se pun in nisip umed de toamna pana primavara si temperatura sa fie de 20-25°) si ar fi indicat in recipiente individuale sau o alta metoda este in apa fiarte dar risti sa reduci capacitatea germinativa ,puse direct in pamant vor rasari dupa 4-5 ani sau niciodata ! Ex : salcamul nu se regenereaza din samanta ! Semintele lui sunt impermeabile trebuie deasemenea scarificate la 90° in apa fiarta cateva minute sau sa se zgarie tegumentul pe glaspapir fin si atunci incoltesc ,lasate pe pamant perioada este foarte lunga 7-10 ani sau evident niciodata .

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Da-mi voie sa te contrazic fara sa te superi. Metodele tale sunt cele intensive, de obtinut randamentul cel mai mare de germinare si in timp rapid. Dar am mereu in curte puieti primavara rasariti din nuci cu miez crud de anul trecut( ar fi putrezit miezul mai mult timp), asa cum ai vazut si in poze. Iar salcamul s-a inmultit peste tot in Romania, singura explicatie e ca din seminte transportate de pasari sau vant ( la salcam perioada de germinare e mai lunga, dar intervin alti factori de scarificare naturala precum inmuierea indelungata toamana-iarna-primavara, acizii din intestinele animalelor sau gusa pasarilor, frecatul in timpul trasportului aluviunilor de catre ape, etc.

      Ștergere
  6. eu le-am pus la o pana de harlet...poate vor iesi..;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. putin probabil. se pune in nisip la 5-8 cm si acoperita cu pamant si nisip

      Ștergere
  7. Salut! Asta toamna am taiat o radacina de nuc ce imi afecta fundatia casei. Nucul este bine crescut, are vreo 25 de ani. Acum vad ca incepe sa se usuce, nu mai infrunzeste cu aceeasi vigoare. O fi din cauza radacinei taiate? Stiam ca nucul are radacini foarte puternice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nucul matur rezista bine si la agresiuni asupra radacinilor.. Sunt pe la mine niste nuci pe malul paraului si o parte din radacini le-au fost afectate de actiunea viiturilor, se vad radacinile atarnand, dar cu toate acestea nucii sunt vigurosi si tin malul pe loc sa nu se surpe.Se intelege ca taierea unei radacini nucului tau l-a afectat, speram nu prea serios si sa-si revina. Ar fi pacat sa-l pierzi acum la varsta asta.....

      Ștergere
    2. Eram dator cu un raspuns. Nucul a "supravietuit" foarte bine. Doar ca, in viziunea mea, a infrunzit mai tarziu.
      Acum e totul ok, intradevar e un copac puternic.
      Multumesc!

      Ștergere
    3. Ma bucur ca a supravietuit! Pentru unii valoarea unui pom, unui copac, e doar in bani. Un pom de 25 de ani nu ai cum sa-l inlocuiesti cu bani.

      Ștergere
  8. Buna
    am pus si eu niste nuci de soi din acelea uriase
    in pamint.
    intrebarea mea este cind va rasarii,si va creste va mai trebuii
    sa-l altoiesc,sau nu?? ca-sa imi dea aceleas nuci mari? multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      sunt doar un tip curios , un tip care se minuneaza de frumusetea si complexitatea naturii. Asa ca raspunsurile mele nu le luati in considerare fara o analiza serioasa inainte. La intrebarile puse de cei ce-mi vizualizeaza blogul astept si eu raspunsuri calificate. Cred, parerea mea, ca ar trebui sa iti creasca aceleasi tip de nuc, de soi. Stiu pe cineva in varsta care spunea candva asta si aduna nuci mai deosebite sa le planteze. Dar poti fi sigur? Intotdeauna exista riscul degenerarii soiului. Personal apreciez nucii nostri , simplii si suficienti pentru nevoile noastre, romanesti. Am o mica nostalgie: Am mancat in copilarie nuci care aveau coaja subtire precum cartonul, se rupea cu unghia si le mancai miezul. Dar au venit salbaticii de comunisti in 86' sa amenajeze cica teritoriul si au culcat livezi intregi cu buldozerul. Si nucul cel deosebit. Si gardurile dintre livezi. Binenteles, terenurile oamenilor au intrat in proprietatea CAP-ului. Ce mi-ar place sa am un nuc din acela.....
      Paranteza:
      Cei batrani au vazut atunci ca un sacrilegiu taierea nucilor, se feresc sa taie nuci, cica aduc moartea celui care o face. Superstitii inca active, am auzit explicatia mortii premature a unui cetatean in putere: si-a taiat livada de nuci. Deasemeni , alta superstitie, un tanar necasatorit sa nu planteze nuci: probleme pe viitor cu proceerea. Ciudat nucul, nu?

      Ștergere
    2. completare: mai sus, prin plantat nuci am vrut sa zic plantat puieti de nuci.

      Ștergere
    3. Nu sunt superstitios din fire, dar chestia cu taiatul nucului ma cam pune pe ganduri. Un vecin in varsta a taiat nucul din fata casei, si dupa o saptamana a murit....
      Ma pregatesc sa plantez 5 nuci din doua soiuri mari. Am citit ca nu ar trebui sa pluteasca daca vreau sa incolteasca...Ale mele plutesc toate.A mai testat cineva si i-au rasarit puieti din nuci uscate (culese anul asta)?

      Ștergere
  9. Buna,

    Si eu am gasit anul trecut printre dovlecei vrei 3 nuci. 2 am reusit sa ii transplantez , la capatul terenului si l-am pus folie pe pamant si pietricele pe folie sa tina continuu umezeala si sa nu le sufoce buruienile.Abia au 15-20 cm si nu vreau sa le taiem din greseala. Dar acum gandindu-ma mai bine o sa plantez inca vreo 10 fara sa astept ca ciorile sa mi le scape in gradina. :). Plantez si eu direct nuci.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am pus o nuca intr.un pahar cu apa, acoperita doar pe jumate cu apa, mai schimb apa din cand in cand ca iese iod din nuca, dupa 2 saptamani deja s.a deschis nuca si da sa iasa radacina. O sa o mut in pamant in curand. Spor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Ma confrunt cu o problema. Am un nuc foarte mare si frumos, in curte. Nu stiu ce varsta are pentru ca eu locuiesc aici doar de 13 ani .Mi.e tare drag, stau si.l privesc minute in sir...Problema este ca se afla chiar in mijlocul curtii,la cativa metrii de casa. De cate ori este furtuna, am emotii, mi.e teama sa nu se rupa si sa cada pe casa..la un moment dat m.am gandit sa chem pe cineva sa.l taie, insa am renuntat.Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fara ,,prietenul meu, nucul ,,.Credeti ca ,la o furtuna puternica ar putea sa.l smulga din radacina ? Dupa cate stiu, nucul are radacina puternica, e bine infipt in
      pamant...

      Ștergere
    2. Avem nuci in varful dealului si nu nu i-a miscat nici o furtuna. Sa nu te adapostesti in timpul furtunii sub nuc, poate atrage fulgerul. In rest, bucura-te de regele padurii. Totusi, daca e mai batran si are crengi uscate, ii poti face o fasonare, nucul lastareste repede

      Ștergere
    3. Daca ma gandesc bine, parintii au un nuc mare in spatele casei. Nu au fost probleme.

      Ștergere
  11. Noi chiar acum pornim o livada cu nuci. Suntem la al 3 lea an de la planificare.. ii plantam pe cei mai buni din scoala pe jumate de hectar. Peste 20 de ani, voi avea lemne si nuci.. din belsug de voi plati oameni sa ma ajute. Sa ne tineti pumnii.. padurea de nuci de la Vidra!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mult succes in activitatea inceputa!
    Ma bucur ca mai exista oameni care investesc pe termen lung.

    RăspundețiȘtergere
  13. Salcâmul nu este prea bun pentru împrejmuit livezi sau grădini pentru că se umple terenul de puieți de nu mai scapi de ei. Doar dacă se frezează sau ară grădina în fiecare an, altfel îi belea cu salcâmii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dă-mi voie să am obiecțiuni. Salcâmul are caracter invaziv dar nu de speriat, dovadă faptul că multe grădini de la mine sunt împrejmuite cu salcâmi. Salcâmul pentru țăranul român e valoros precum bambusul pentru țăranul chinez.

      Ștergere