duminică, 8 octombrie 2017

Curatatul catinei


       Catina (Hippophae rhamnoides), acest minunat fruct bogat in vitamine si cu beneficii pentru sanatate este destul de greu de recoltat de pe ramurile arbustului datorita tepilor lungi si ascutiti. Usor e sa o cumperi de la taraba dar ca orice produs de la piata nu prea sti ce cumperi. Poate a fost culeasa prea devreme sau din locuri nu foarte curate. Sau de maini nu prea curate!  Daca vrei sa o culegi singur si esti descurajat de ideea de a alege bobitele moi de catina de pe crengutele tepoase te pot incuraja cu cateva sfaturi.

Recoman purtarea unei manusi din piele (gen lacatus) in mana cu care apucam ramurica de taiat. Taiem ramurelele cu o foarfeca de vie. Alegem ramurele pline de fructele boabe. Le strangem intr-o galeata, de preferat una mare, pentru mortar. E partea cea mai simpla si de scurta durata. Am strans doua galeti in jumatate de ora.


Ajungem acasa fasonam ramurelele de tepii mai mari, etc. Le introducem la congelator pentru un timp suficient sa fie foarte inghetate boabele. Daca nu e timp lasam pe a doua zi.


Dupa congelare scoatem un numar redus de crengute si le curatam de boabe cu  ajutorul dosului unei furculite intr-un vas larg, de preferat un ligean. Apoi scoatem alte cateva crengute si le curatam  si tot asa pana terminam lada. Daca le-am scoate pe toate in scurt timp bobitele se inmoaie si se vor zdrobi la trecerea furculitei.  Am auzit de metoda prin scuturare puternica a crengutelor dar la mine nu a functionat. Cred ca merge la catina de cultura, aceasta nu  are frunze si tepi numerosi in zonele ramurelelor cu fructe, dar la catina salbatica frunzele si tepii reduc impactul. Catina de cultura posibil sa fie selectata sa aiba coditele bobitelor mai firave dar si boabele sunt mai mari.  In etapa aceasta m-am intepat de cateva ori, puteti folosi o manusa in mana in care tineti crenguta.

Vasul cu catina contine multe frunze fructe uscate-stricate si tepi, plus ca e nespalata, deci plina de plaf. Punem apa peste ea si gunoaiele ( frunze, resuri de lemn si tepi) se vor ridica deasupra. Spalam pana suntem multumiti. Nu framantati, altfel zdrobiti fructele bobite si pierdeti sucul.


Alegeti resturile ramase printre fructe si catina curata o puneti la scurs.

O ambalati in pungi convenabile, nu foarte mari, pe care introduceti in congelator, volumul pungilor sa fie de preferat cat amestecati la un borcan cu miere tinut in frigider pe care il consumati in cateva saptamani. Alta metoda e sa o treceti prin storcator si sa puneti sucul in pungi de cuburi de ghiata. Rupeti cuburi  doar cat va trebuie la un ceai un amestec cu miere etc. Se poate conserva si cu zahar sau miere in borcan si tinute in camara dar exista riscul de fermentare (am patit-o mai demult). Sa amestecam de la inceput toata cantitatea cu miere si sa fie introduse in frigider ar ocupa tot volumul acestuia. Tineti in frigider doar un borcan din care consumati.
  Mai jos sunt aproximativ 3,5 kg de catina pe care le-am introdus in congelator.

3 comentarii:

  1. Multumesc pentru sfaturi ,chiar azi la cina am discutat cu familia despre culegerea catinei.
    Interesanta metoda descrisa , o vom incerca.

    Toate cele bune ,Mircea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Catina contine multa vitamina A necesara pentru vederea nocturna, deci buna pentru observatiile dumneavoastra astronomice!

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere