miercuri, 28 noiembrie 2012

Supa instant

Componente cat mai naturale, sanatoase.
Cat mai putine componente posibil.
Componente care sa nu se altereze usor.
Hrana usor de transportat.
Pe viitor inlocuirea macar a unor componente cu altele gasite in natura. Am cateva legume salbatice in plan dar mai intai sa experimentez la primava sa vad ce iese. Sa aiba gust macar, sa nu mancam ca porcii mistreti  :).

Componentele supei:
Pastarnac deshidratat.
Morcov deshidratat.
Ceapa deshidratata.
Patrunjel frunze proaspat.
Fidea.
Apa, sare.

Pastarnacul si morcovul rase pe razatoarea mare le-am uscat usor la cuptor. Le-am depozitat intr-un borcan.

 Cu ceapa a fost mai complicat, dupa ce am ars o tava plina, am refacut procedeul cu mai mare atentie.

In imagine avem trei gramajoare: fideaua, pastarnacul amestecat cu morcovul (doua linguri) si ultima din dreapta e ceapa (o lingura).


 Legumele le-am maruntit.

 Asa as vrea sa le transport, intr-o punga de hartie, cred ca cel mai bine ar fi sa tin legumele macinate intr-un borcan ermetic iar fideaua separat in punga ei. Aici avem cam pentru doua portii.


 Punga inchisa pentru transport.


 Am pus apa cu ceva sare la foc, cand a dat in fiert am pus tot continutul pungii. Atentie, dati la foc mic pentru ca face spuma si da pe afara. Sau cel mai bine folositi un vas mult mai mare decat volumul apei. Am mai facut supa la spirtiera mea primitiva de bushcraft dar focul nu il pot regla si fiind intens mi-a varsat supa pe jos. Din cauza aceasta am facut la aragaz. Cel mai bine cred ca se poate face la jar, la marginea focului de tabara. Oricum, mai e de experimentat pana imi gasesc modalitatea ideala de fierbere.


 Data trecuta am pus patrunjel uscat, naspa la gust. Asa ca am luat patrunjel din ghiveci. Puteti sa faceti si voi la fel, dintr-un plic semanati multe ghivece. Dupa ce am lasat legumele sa fiarba bine sa isi lase gustul ( cam 15 minute cred) am pus la final patrunjel tocat. Patrunjel la supele dulci, leustean la cele acre.


 Supa servita intr-un castron cazon.

Concluziile mele:
Gust acceptabil daca ignori senzatia ca mananci o zeama cu malai din cauza legumelor macinate ( mie imi plac supele mai lungi cu legumele intregi ) , o masa calda care te poate bine dispune in orice anotimp. Nu are cine stie ce calorii, dar iti incalzeste stomacul pregatindu-l pentru alte feluri de mancare.
Si as vrea sa am toate componentele uscate, patrunjelul precum vedeti l-am pus verde, cel uscat nu mi-a placut. Sau nu l-am uscat eu corespunzator de nu avea gust.

P.S. Prietenul meu Shinobi de pe forumul de bushcraft m-a sfatuit pentru ca " patrunjelul sa-si pastreze aroma, incearca sa pui langa el, in procesul uscarii, vreo doi catei de usturoi taiati in jumatate. Isi pastreaza aproape toate proprietatile aromatice insa, evident, cu aportul redus al vitaminelor - datorita uscarii."
Multumesc Shino, asa am sa fac!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu