miercuri, 19 septembrie 2012

Tura cu bicicleta

     
 Sibiciu de Jos- Sibiciu de Sus- Valea Sibiciului- Colti- Carabus- -Muscelul Caramanesti- Buduile-Scaieni- Vavalucile-Bozioru-Balanesti-Cozieni-Teis-Punga-Plaisor-Sibiciu de Jos

  Imi doream de mult timp sa fac o tura mai consistenta cu bicicleta. Usor de zis, greu de facut Pentru ca e nevoie de un interval mai mare de timp in care sa nu fiu prins cu alte treburi. Si sa coincida timpul meu liber cu al prietenilor mei.  E usor de inteles ca toata lumea isi programeaza timpul liber din timp, prietenii si  partenerii de calatorie aveau alt program pentru acea sambata cand mi-a picat pe chelie sa incalec bicicleta si sa plec de nebun . Asa sunt eu. Nu imi fac planuri ca oricum nu le respect. Cele mai bune planuri le fac din mers. Stiam doar ca trebuie sa o iau catre Colti si apoi mai vad eu pe unde ma intorc. Pentru ca nu imi place sa ma intorc pe acelasi drum. Asta-i alt gargaune al meu.
La apel a raspuns prietenul meu Andrei din Nehoiu. Am mai facut nistre trasee meseriase cu el si fratele sau Liviu in trecut.

Bun. Sambata, pe la 11 dimineata am plecat pe biciclete din fata casei din Sibiciu de Jos catre Colti. Greu cu aparatul foto, sa ma opresc din mers, sa-l scot, sa fac poze. Dar mi-am zis sa le fac pentru ca as vrea sa promovez traseul pe unde voi merge.Se poate ajunge la punctul de plecare cu masina sau cu trenul. Acum e tren direct Bucuresti-Patarlagele, daca ei si bicicleta te mai costa in plus doar jumatate de bilet, in total 36 de lei cu tot cu bicicleta un bilet dus. Eu zic ca se merita daca nu ai masina. Mersul trenurilor de verificat la compania privata de calatori Transferoviar grup. Din gara Patarlagele mergeti direct catre Colti, intrebati dar sunt si indicatoare, eu am venit din alta parte.

Aici sunt la iesire din Sibiciu de Sus, se vede vechea cariera de diatomita, acum acoperita de mestecanis.

 Privire spre dealul ce strajuieste satul Draganoi.


Suntem pe Valea Sibiciului la biserica. In satul acesta e traditie cu zidurile din piatra asezate una peste alta fara ciment. Sunt case mai vechi sau anexe care au unul din ziduri din piatra asezat direct la drum.

La genul acesta de ziduri ma refer. Mi se par pline de farmec.
 In poza e si Andrei.

 Zid nou. Nu mai are ,vorba lui Caragiale, nici un haz. Cimentul asta strica tot aspectul. Nu cred ca doar de dragul de a fi mai rezistent au folosit ciment ci pentru ca nu mai sunt mesterii de altadata care aveau rabdarea sa aseze pietrele. Dar salvare a esteticului, zidul din dreapta portii ( poza a doua) pare sa fie cel original chiar daca s-a bagat ciment intre pietre.


 Casa respectiva. Dar gardul se asorteaza.......:(
 Ajungem si la Colti. Nu am oprit decat sa fotografiez casa care gazduieste Colectia Muzeala Colti Chihlimbarul. Am tot vizitat-o, nu am mai intrat. E singura de acest fel din tara! Langa e vechea galerie de unde se extragea chihlimbar inaninte. Si acum sunt pasionati in zona care il extrag numai ei stiu de unde. Si-l prelucreaza frumos. Daca vreti sa faceti un cadou original unei doamne sau domnisoare aici aveti ocazia, bijuterii din chihlimbar unice: bratari, coliere, cercei. Preturi intre cateva zeci de lei pana la 7-800 lei.

 Din Colti, o luam pe drumul Alunisului ( unde e bisericuta in stanca) dar facem la dreapta. In stanga deci catre Alunis iar noi o luam la dreapta catre Carabus cu gandul sa ajungem la Muscelul Caramanesti.

Catunul Carabus

Catre Muscelul Caramanesti

Un bun loc de camping.....Poate  o viitoare intalnire bushcraft sa facem aici? Paraul e la catva metri si locul e curat.

Gosa. Raiul pe pamant.