sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Paine cu cartofi coapta pe piatra

 Surse de inspiratie:

 http://codrudepaine.ro/2011/06/piatra-mea-de-copt-my-baking-stone/

http://turtitafermecata.blogspot.ro/


 


PIATRA DE COPT- o dala de granit netratata de la magazinul de constructii, eu am dat 9 lei pe ea. Are 30X30 cm, ar fi fost ideala 35X35 cm sa incapa pe gratar . In comert pietrele de copt dedicate sunt foarte scumpe. Coc direct pe piatra, cuptorul incins la maxim ( la mine e 8) cam 30-40 minute apoi reduc temperatura putin (dau la 6). Nu ating cu apa piatra , crapa. Eu pun o farfurie metalica in cuptor cu apa sa faca aburi si face coaja moale. mai la sfarsit o scot si coc simplu. Creste painea in cuptor ca o ciuperca :) Pun hartie de copt sub paine pentru ca nu reusesc sa mut inca aluatul direct pe piatra, se vede in penultima poza ca dupa a doua framantare si cu forma finala,creste direct pe foia de copt ( era sa zic foaia de cort :lol: ) asezata pe o tava pe aragaz la caldura ( nu se vede dar si tava e ridicata pe un cub din lemn pe aragaz).Aluatul  il mut cu totul precum cu o patura direct pe piatra incinsa. Trebuie sa gasesc o metoda sa il rastorn direct pe piatra. O data am incercat sa mut fara hartie de copt si s-a rupt aluatul. Chiar si asa a crescut painea dar avea o forma ciudata. Atentie la aluat, de multe ori are prea multa apa de la cartofi. Si mai mereu am adaugat faina suplimentara. Sper sa fiu mai cumpatat. Nu am poza cu painea in cuptor.. Nu mai pun zahar, ulei pun doar putin in piureul de cartofi, daca fac fara cartofi nu mai pun ulei. Deci apa, faina, sare, drojdie, seminte si eventual cartofi cu putin ulei . Cred ca merg cartofii doar framantati fara ulei  dar sa nu-i lasati sa se raceasca de tot. In timp,  dupa ce voi mai experimenta voi face completari si imbunatatiri procedeului.
Daca sunteti cu experienta in domeniu, nu ma lasati sa comit greseli si ajutati-ma cu sfaturi!!!











 


16 comentarii:

  1. Faina prezentare :D Si faza cu "foaia de cort" dementiala. Incet, incet, redescoperim farmecul lucrurilor simple, naturale, asa cum s-au folosit pe pamantul asta atatea mii de ani.
    Frumos.... la cat mai multe articole!
    Shino.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Shino! Cu cat facem lucrurile sa fie mai simple cu atat vom fi mai fericiti. Din pacate societatea e prin definitie complicata, insa nu ne opreste nimeni sa cautam si sa ne bucuram de lucrurile simple. Alegerea e doar a noastra chiar daca vom fi catalogati ca fiind putin mai ciudati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Faina "pita".

    La inceput am placat cuptorul cu tigla. Nu este foarte estetic insa a functionat bine cand am facut un strudel http://www.cmuntean.ro/site/evadari/58-experimente/259-strudel-cu-mere

    Placa de granit a venit mai tarziu si am facut pe ea un fel de pitza. Cand puneam aluatul in cuptor foloseam o placa de 4 mm melaminata pe care o foloseam pe post de "lopata". Presaram din abundenta faina iar aluatul "curgea" frumos de pe "lopata" pe placa de granit.

    De cand am pus placa de granit cuptorul de aragaz se comporta f. bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ideea cu placa melaminata. Multumesc. Trebuie sa ma dotez cu mai multe pentru "brutarit".

      Ștergere
  4. Ma bucur ca sfaturile mele folosesc cuiva.

    Incearca sa-ti cumperi sau sa confectionezi o paleta de brutar din placaj sau lemn. Lasa la dospit aluatul cu fundu'n sus intr-un cos sau bol presarate din abundenta cu faina. Cand vrei sa-l bagi la cuptor, pune din belsug gris pe fundul aluatului si apoi rastoarna-l pe paleta. Sfericitatea invizibila a bobitelor de gris va face ca aluatul sa alunece ca pe rulmenti pe piatra din cuptor, ca sa nu mai spun ca-i va da o textura nemaipomenita ce nu o vei obtine cu hartia de copt in veci.

    Succes si o paine din ce in ce mai buna !

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc foarte mult de sfaturi, Iulian!

    RăspundețiȘtergere
  6. ce bine arata...de metoda nu am auzit pana acum,dar omul cat traieste invata.

    RăspundețiȘtergere
  7. E veche metoda cu granitul. Eu am luat-o de la cei priceputi si care au impartasit-o si noua pe net. Dati fuga si cumparati dale din granit pana nu se vand toate!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vreau si eu sa -mi iau o piatra din asta, m-am uitat de granit, mi se par foarte groase, cred ca au 2-3 cm, nu e prea mult? Ce inseamna "granit netratat"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Piatra am luat-o de la Baumax, Piata Sudului. O gasesti in spate, la materiale de constructii, la raionul reduceri, vecin cu cel in care se vinde OSB. Nu lua de la raionul gresie si faianta, sunt mai scumpe. Are 2 cm grosime. Un amic a gasit si la Dedeman.
      Netratata, adica e doar taiata, nu are aplicate substante chimice specifice industriei de specialitate pentru luciu sau altceva.

      Ștergere
  9. Pai si de unde putem sti sigur ca nu e tratata cu nimic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am intrebat si eu asta. Piatra tratata e mai lucioasa, a mea era doar taiata si slefuita mecanic. Am intrebat in magazin si mi-au confirmat ( am luat-o de la solduri). Plus ca cea tratata e mai scumpa. Daca era tratata s-ar fi laudat cu tratamentul sa se vanda.
      Alt argument e faptul ca fac acum cam de 2 ori pe saptamana paine si sunt sanatos!
      P.S Cand am fost ultima data la Baumax nu mai aveau ( la reduceri)

      Ștergere
  10. De unde pot sa cumpar piatra de granit netratata? Am gasit la un magazin dar mi-au cerut 65 lei pe una de 40x40, 2 cm grosime.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmareste prin magazinele de constructii. Eu am cumparatde la Baumax-Piata Sudului, acum nu stiu daca mai au. Pe prima am dat 9 lei , a doua m-a costat 12 lei. Cica se scumpise. Un prieten si-a cumparat anul trecut de la Dedeman dar nu stiu pretul.

      Ștergere
  11. Salutare, foarte buna treaba cu piatra.Am vazut ca se vand si samote pentru asa ceva, oare sunt mai bune decat pietrele ? Granitul are si elemente radioactive prin el, stiu si eu !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mai bine sa nu stim. De multe ori ne inbolnavim cand aflam. :)

      Ștergere