luni, 25 iunie 2012

Posibile confuzii (partea a II-a) Morcovul salbatic vs. Cucuta

       Am ramas dator cu poze facute cucutei. Le-am facut cu telefonul dar cred ca vor fi destul de clare pentru a deosebi morcovul salbatic de cucuta. Le pun alaturat celor de morcov salbatic pentru a vedea diferentele


Morcov salbatic
Cucuta








































         Floarea morcovului este concava ( se poate vedea si mai sus ), unele din ele au un punc rosu-maroniu in centru ( de unde si numele de rusinea fetii :) ),  floarea cucutei are forma convexa si seamana cu cea de leustean la forma

Floarea cucuctei



      Tulpina morcovului salbatic e putin paroasa, de culoare verde-inchis ( vezi imaginea cu morcovul marita) pe cand tulpina cucutei e lucioasa, de culoare verde deschis-albastruie cu puncte maro-rosiatice, goala pe dinauntru

Tulpina morcov salbatic

Tulpina cucutei




Cucuta este extrem de otravitoare!



10 comentarii:

  1. super faine postarile astea cu plante, arbori si arbusti. mai asteptam

    RăspundețiȘtergere
  2. morcovul salbatic este comestibil? Daca este, atunci ce parti ale plantei se consuma?G

    RăspundețiȘtergere
  3. Radacina nelemnificata a plantei tinere. Semintele dau un ulei bun pentru piele.

    RăspundețiȘtergere
  4. O prezentare excelenta.Eu folosesc tulpina cucutei la tomate. Practic creez un fel de inele de protectie, din tulpina uscata a cucutei. Introduc firul de rasad in gaura propriu zisa iar inelul de cucuta il stabilesc la suprafata solului. Totul impotriva urechelnitelor care ataca rasadul proaspat plantat.
    Este extrem de benefic acest inel. Intrucat nu streseaza cu nimic planta. Dupa o perioada de timp tulpina rosiei se ingroasa iar inelul protector din cucuta crapa. Ceea ce denota ca nu stanguleaza cumva tulpina tomatelor.
    Felicitari pentru articol !

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu multumesc pentru aceste informatii care completeaza articolul meu. De cucuta ne cam ferim dar daca are si importanta e bine sa stim si sa folosim.

    Sunt departe de a fi un gradinar, dar va citesc articolele de pe blogul dumneavoastra si pe langa valoroasele informatii pe care le impartasiti celor ce va urmaresc am remarcat si stilul original in care scrieti aceste articole. Nu doar spuneti ci si convingeti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu ce sà spun altceva decît cà pe cînd tràgeam chiulul de la scoalà cu diversi colegi mîncam ràdàcinà de cucutà ca pe morcovi ! Culoare albicioasà, formà ca ràdàcina de pàtrunjel si cu gust destul de fad. Am fàcut asta nu o singurà datà si nu într'un singur sezon ci ani de-a rîdul. O fi fost vorba de morcov sàlbatic dar tulpina era goalà la interion si lucioasà...

    RăspundețiȘtergere
  7. Sper sa nu te urmeze nimeni, cucuta e una din cele mai otravitoare plante de la noi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Și aici (Québec) este din ce în ce mai multa cusuta și tocmai am citit un articol de ziar în care se spune cat este de otrăvitoare și se atrage atenția faptului ca invadează pur și simplu natura. E drept ca o cam vad peste tot, pe dealuri, prin vai și mai ales pe lângă drumuri și căile ferate.

    RăspundețiȘtergere