luni, 27 august 2018

Săpun și creme facute în casă

        Acum doi ani m-am apucat de făcut sapun și creme din ingrediente naturale. La inceput a fost puțin mai greu până am stapânit tehnologia, acum după mai multe încercări, mi-am fixat  câteva rețete pe care le urmez. Proprietățile săpunurilor le-am verificat pe pielea mea, deasemeni cei ce le-au folosit au venit cu sugestii ce au condus către produsul final.

         Săpunul e universal, pentru corp, față și cap. Din cinci uleiuri: masline, palmier, ricin, cocos și rapiță. Beneficiilor uleiurilor adaug pe cele ale plantelor: hamei, galbenele și lavandă.




Cremele sunt din ulei de masline în care au fost macerate plante. Mai pot combina uleiul de masline cu ulei din sâmburi de struguri, rapiță sau ricin. Crema e deasemeni universală: pentru cosmetică, după bărbierit sau chiar cicatrizantă pentru răni. Unele doamne au folosit-o pentru călcâie și bătături. Cineva a avut rezultate mulțumitoare după ce a aplicat-o pe tatuajul proaspăt: s-a vindecat și nu a făcut coajă!



marți, 17 iulie 2018

Comestibile și necomestibile


Frumoasele pădurii:





Câteva ciuperci comestibile găsite în ultima plimbare:

Gălbiori




Creasta cocoșului albă



Creasta cocoșului roșie
 


 Creasta cocoșului galbenă




Trânbița piticilor



Gătite:



luni, 16 octombrie 2017

duminică, 8 octombrie 2017

Curatatul catinei


       Catina (Hippophae rhamnoides), acest minunat fruct bogat in vitamine si cu beneficii pentru sanatate este destul de greu de recoltat de pe ramurile arbustului datorita tepilor lungi si ascutiti. Usor e sa o cumperi de la taraba dar ca orice produs de la piata nu prea sti ce cumperi. Poate a fost culeasa prea devreme sau din locuri nu foarte curate. Sau de maini nu prea curate!  Daca vrei sa o culegi singur si esti descurajat de ideea de a alege bobitele moi de catina de pe crengutele tepoase te pot incuraja cu cateva sfaturi.

Recoman purtarea unei manusi din piele (gen lacatus) in mana cu care apucam ramurica de taiat. Taiem ramurelele cu o foarfeca de vie. Alegem ramurele pline de fructele boabe. Le strangem intr-o galeata, de preferat una mare, pentru mortar. E partea cea mai simpla si de scurta durata. Am strans doua galeti in jumatate de ora.


Ajungem acasa fasonam ramurelele de tepii mai mari, etc. Le introducem la congelator pentru un timp suficient sa fie foarte inghetate boabele. Daca nu e timp lasam pe a doua zi.


Dupa congelare scoatem un numar redus de crengute si le curatam de boabe cu  ajutorul dosului unei furculite intr-un vas larg, de preferat un ligean. Apoi scoatem alte cateva crengute si le curatam  si tot asa pana terminam lada. Daca le-am scoate pe toate in scurt timp bobitele se inmoaie si se vor zdrobi la trecerea furculitei.  Am auzit de metoda prin scuturare puternica a crengutelor dar la mine nu a functionat. Cred ca merge la catina de cultura, aceasta nu  are frunze si tepi numerosi in zonele ramurelelor cu fructe, dar la catina salbatica frunzele si tepii reduc impactul. Catina de cultura posibil sa fie selectata sa aiba coditele bobitelor mai firave dar si boabele sunt mai mari.  In etapa aceasta m-am intepat de cateva ori, puteti folosi o manusa in mana in care tineti crenguta.

Vasul cu catina contine multe frunze fructe uscate-stricate si tepi, plus ca e nespalata, deci plina de plaf. Punem apa peste ea si gunoaiele ( frunze, resuri de lemn si tepi) se vor ridica deasupra. Spalam pana suntem multumiti. Nu framantati, altfel zdrobiti fructele bobite si pierdeti sucul.


Alegeti resturile ramase printre fructe si catina curata o puneti la scurs.

O ambalati in pungi convenabile, nu foarte mari, pe care introduceti in congelator, volumul pungilor sa fie de preferat cat amestecati la un borcan cu miere tinut in frigider pe care il consumati in cateva saptamani. Alta metoda e sa o treceti prin storcator si sa puneti sucul in pungi de cuburi de ghiata. Rupeti cuburi  doar cat va trebuie la un ceai un amestec cu miere etc. Se poate conserva si cu zahar sau miere in borcan si tinute in camara dar exista riscul de fermentare (am patit-o mai demult). Sa amestecam de la inceput toata cantitatea cu miere si sa fie introduse in frigider ar ocupa tot volumul acestuia. Tineti in frigider doar un borcan din care consumati.
  Mai jos sunt aproximativ 3,5 kg de catina pe care le-am introdus in congelator.

luni, 18 septembrie 2017

Remediu impotriva insomniei



  Insomnia este o tulburare de somn care afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Cauzele pot fi alte afectiuni, consumul excesiv de cafea sau ceai verde, prea multa munca sau prea putina, lipsa activitatilor in aer liber si perfidul stres. De obicei cauzele sunt multiple. Lipsa somnului e foarte grava, puterea de aparare a organismului scade rapid precum si puterea de munca si concentrarea. Pe scurt, te termina daca nu ei masuri. Am trecut printr-o perioada gri a sanatatii care a tinut destul de mult, iar unul dintre simtome a fost insomnia. Apelarea la medicamente chimice poate fi foarte buna in situatii urgente dar chiar si medicii iti spun ca ele pot fi folosite pe termen scurt deoarece dau dependenta, puterea lor scade si trebuie sa cresti doza, lucru total contraindicat. Cand aud ca mai exista medici de familie ce  recomanda Anxiar sau Diazepam celor ce se plang de insomnii ma sperie, la inceput e foarte placut dar foarte repede nu mai poti trai fara el, trebuie facuta o schema de reducere a acestuia. Nu degeaba unii dependenti de Anxiar (Lorazepam) ii zic cu drag "prietena mea Lora"  :). Te face praf toata ziua urmatoare, umbli ca un zombi si nu intelegi nimic. Cresti doza sau trebuie sa treci la medicamente mult mai puternice cu efecte secundare inerente. Gasirea unei alternative naturale e indicata. Piata fitofarmaceutica e plina de alternative naturale, de ceaiuri, tincturi sau prea comodele de administrat capsule din combinatii de plante. Ok, am apelat si la acestea dar e frustrant cand vezi ca nu toate au efect sau ca o cutie de capsule se termina in 3 zile si trebuie sa ei deci 10 cutii pe luna X 10 lei =100 lei doar ca sa doarmi. Chiar daca prospectul scrie 2 capsule seara vei constata ca n-au efect si vei lua mai multe asa ca termenul de 3 zile in care termini cutia e real. Va prezint tratamentul  format dintr-o combinatie de ceaiuri de plante care a functionat la mine, nu am pretentia e e cel mai bun, poate la alte persoane nu are efect, trebuie totusi incercat pe o perioada rezonabila de timp.
    De la inceput trebuie spus ca nimic nu te vindeca daca nu inlaturi sau diminuezi cauzele insomniei. Daca esti bolnav si de altceva trateaza-te, daca e vorba de stres combate-l. Schimba serviciul daca te streseaza (chestia cea mai grea din schema si de multe ori imposibila), fa plimbari in natura, renunta la alcool, tutun, cafea, nu te uita la televizor dupa 10 seara. Nici calculator, tableta sau telefon, lumina ecranului pacaleste creierul ca e ziua si alunga somnul. Nu fa exercitii fizice seara.  Poti folosi o lumina slaba, ei o carte placuta si citeste-o pana adormi cu ea in mana. Acum sa va prezint infuzia:
HAMEI (Humulus lupulus) SI VALERIANA (Valeriana officinalis). O LINGURA DE HAMEI SI O LINGURITA DE VALERIANA (rasnita) LA CANA. Bea trei cani pe zi, una pe stomacul gol dimineata, una cand vi de la serviciu si una pe la 8 maxim 9 seara. Te vei simti in timpul zilei mai linistit, vei face fata stresului putin mai usor. Ceaiul e cam neplacut la gust, amarui cu miros de ciorapi purtati, bleah! Nu-i problema, adauga o lingura de miere la cana pana te inveti cu gustul. Hameiul e bun la multe, te vei simti si la stomac mai bine. Sa faci ceai de trei ori pe zi e cam enervant, plus depozitarea plantelor in pungile originale e cam incomoda. Ce facem: cumparam plantele de la plafar si umplem un borcan cu hamei si unul cu valeriana. Hameiul e usor de infuzat, valeriana bucati de radacini e mai tare si o rasnim. Punem seara un ibric mai mare cu un litru de apa la fiert si cand da in clocot oprim focul, adaugam trei linguri de hamei si trei lingurite de valeriana. Amestecam continutul in apa fierbinte, il acoperim 10 minute cu un capac si apoi strecuram in alt vas tot lichidul storcandu-l cu o lingura in strecuratoare deoarece mult lichid ramane absorbit de cantitatea mare planta. Ne vor ramane sigur 3 cani de ceai. Mai mult sau mai putin. Bem seara cana se ceai, doar peste o ora mancam daca e nevoie (de preferat seara sa nu mancam sau cum am zis, ceva foarte usor si putin), evitam televizorul, luam o carte in pat si citim pana adormim la o lumina slaba (lumina puternica alunga somnul). Cartea e buna, gandurile noastre se vor concentra pe naratiune nu pe problemele noastre din cap. Dimineata o cana de ceai pe stomacul gol, nu mai bem cafea. Asta e, trebuie sa facem sacrificii sa redevenim normali. La pranz esti la munca, poti cara ceaiul dupa tine sau mai bine il bei cum ajungi acasa. O ei de la capat: facut infuzie, consumat ceai, citit carte, dormit, trezit, baut ceai, mers la serviciu si baut ceai. Vei vedea efectele destul de repede dar ca sa te vindeci continua 6 luni sau un an. Dupa ceteva luni poti reduce cantitatea de ceai la una singura bauta seara.  Eu am baut peste un an (dormeam bine seara de foarte mult timp dar ma temeam ca daca nu mai beau va reveni insomnia)  pana cand am fost cu cortul cateva zile si am uitat ca mai trebuie sa imi mai fac ceai, am dormit foarte bine: ma vindecasem.
  Infuzia mea , ma repet, nu ma astept sa aiba la toata lumea efect, dar daca va ajuta pe cineva ma va bucura foarte mult. Persoanele cu probleme de sanatate sa intrebe totusi medicul daca au voie sa bea ceai din asemenea plante, la anumite afectiuni s-ar putea sa nu pice bine.
 Suntem datori sa ne informam unii pe altii de experientele noastre pozitive.


miercuri, 16 august 2017

Dupa mure


   Ce bine! A venit mini-vacanta de Sfanta Maria! Sa profitam si sa facem putina miscare. Daca nu exista motivatie iti cauti una: de exemplu iti zici ca vrei sa culegi mure salbatice. M-am gandit cat de bune sunt cele salbatice fata de cele cultivate ce au gust de dude decat de mure si motivatia e gata. Arunc rucsacul in spate, o sticla de apa in el, cateva vase cu capac pentru mure, briceag si doua tricouri de schimb. Sa nu uit, telefonul in buzunar pentru fotografii. Nu mai car aparatul foto dupa mine ca-i prea incomod.  Am pornit la drum pe dealul Chichilaia catre satul Corcoianu printre tufe de catina:

  



   Dealul e alcatuit din hume ce  formeaza ravene.
 


    Pe marginea drumului vad un porumbar: fructele sunt tari si acre acum dar sunt astringente. Sunt excelente daca te-ai deranjat la stomac.  Mai tarziu, in toamna sunt mai moi si se mai indulcesc. Porumbarul e alaturi de corcodus stramosul prunului.


    Ajung in satul Corcoianu si caut un loc pe unde sa urc pe deal. Stiu ca multe poteci au fost inchise de gradini noi sau au fost ocupate de maracini in absenta animalelor domestice numeroase de alta data. Pe unde am urcat anul trecut nu mai pot. Aleg "pe la Iustin" loc umblat mai des de oameni cu animalele la pascut. Urc. Atentie pe unde calc: apar gauri in hume de pana la un metru in care iti poti rupe piciorul:


  Poteca printre catini e batuta de animale si oameni, ma bucur, sper sa nu am surprize:



  Hopa: era prea frumos, s-a infundat poteca. Ma intorc si caut urme, o iau la dreapta si ocolesc.


 Dau in poteca, dincolo de ea o gradina cu porumb cultivat la altitudine.


 Poteca ce-mi place, marginita de maluri inalte cu maracini:


Ma uit inapoi:


 Mai este de mers, vad niste tufe de catina pline de fructe, anul acesta e bun pentru cules, s-a facut multa catina. Am vazut ca se vinde inca de acum o luna de zile, dar inca nu e suficient de coapta pentru un maxim de vitamine. Stim smecheria: acum se culege cel mai usor, cand e coapta se zdrobesc  fructele:


    Am ajuns in locul cu salcii numit la Bâlci. De unde pana unde sa fi fost aici vreodata un  bâlci? Am intrebat si eu pe oameni din Corcoianu deoarece ei ii spun asa. Cineva a vrut sa ma lamureasca dar m-a bagat in ceata mai rau: "asa ii zicem pentru ca era un loc unde duceam vitele la adapat". Apelez ca tot omul modern la google si pe dexonline gasesc:

bâlci

1. Târg mare ținut în anumite perioade ale anului, la sărbători importante și însoțit de spectacole și de petreceri populare. 
Citesc mai mult:  bấlcă sf [At: DAME, T. 74 / V: bălc sm / Pl: ? / E: nct] (Rar) 1 Ulcior. 2 Conținutul unei bâlci (1). 3 Ulciorul împreună cu conținutul.


     M-am prins:   bâlcă e numita fantana improvizata de unde beau animalele, pluralul-bâlci pentru ca sunt mai multe ochiuri de apa acolo. Pe un deal destul de uscat doar aici pot creste salcii. Locurile de adapat sunt azi neingrijite, totusi apa persista in ciuda secetei cumplite.





   Dupa un pic de odihna la umbra salciilor am ajuns si la mure. Nu sunt toate coapte, dar asa sunt murele, se coc pe rand pana in septembrie. 
     Un mic secret destainuit de un prieten: in situatii de supravietuire o fiertura din frunze de mur si de zmeur este cel mai indicat ceai alimentar. Nu prea concentat, fiert cateva minute bune, iti poate repara stomacul daca ai mancat cine stie ce porcari din natura si te si hraneste cat de cat ca o supa.

 


     Frunzele ca frunzele, sa vedem fructele. Am umplut patru galetuti de iaurt cu mure nu inainte de a ma satura eu.  Pentru ca eram infierbantat de la mers nu am vrut sa beau apa pana nu imi revin, am mancat in schimb mure zemoase si minune mare, mi-a disparut setea. Nu mancasem nimic de dimineata la plecare si am simtit ca imi revine si energia. Chiar sunt bune!


   O iau la vale, ma uit departe pana in lunca raului Buzau:


 V-am convins? Ce mai stati, haideti pe deal!

joi, 10 august 2017

Puntea Zaharestiului

       La intrare in satul Zaharesti este o punte pe șufe peste raul Buzau, ce scurteaza drumul pietonilor pana in orasul Patarlagele mai multi kilometri. Este spectaculoasa pentru ca se trece raul la inaltime si ai impresia ca te vei prabusi in gol printre ochiurile plasei dar si pentru faptul ca exact sub punte este un prag de apa caruia ii spunem local "cascada" . Pe undeva am mai postat niste imagini dar am revenit cu unele recente. Pentru amatorii de senzatii ceva mai tari am vazut pe cineva trecand puntea pe bicicleta:).