marți, 17 aprilie 2012

"Cetitul" in chirilica

Nu am pretentia ca stiu sa citesc in chirilica romanesca astfel incat sa dau lectii altora. Sunt oameni competenti in tara asta care profeseaza asa ceva. Dau doar pasii pe care i-am urmat astfel incat sa pot termina de citit, ca un novice ce sunt, un manuscris scris in romaneste cu caractere chirilice. Poate e de folos cuiva care vrea sa citeasca un text oarecare cu litere chirilice despre care stie ca e scris in romaneste si nu stie cum sa faca. Sa cumparam o carte scrisa in chirica de la anticariat e cateva milioane. Mie, dupa ce am deslusit primul text, parca mi s-a ridicat o negura de pe ochi, asa m-am simtit.

1) Am avut avantajul ca am facut rusa la scoala. Dar am trecut precum gasca prin apa. Totusi alfabetul chirilic mi-a ramas in minte si mi-a fost mai usor decat celor care nu au avut contact cu asa ceva. Etapa aceasta se poate omite pentru ca :


2) Wikipedia ne sare in ajutor cu alfabetul chirilic romanesc , puteti tipari tabelul din dreapta cu alfabetul chirilic romanesc si sa-l aveti langa voi pe masa de lucru.


3) Eu am mai cumparat o carte foarte buna de la editura Tehno Media Carte de cetire cu litere chirilice de Vasile Ursan. Cartea nu mai era pe stoc dar prin bunavointa autorului s-a mai tiparit un exemplar si pentru mine. Multumesc frumos pe aceasta cale.

4) Alte multumiri aduc celor de la Biblioteca Nationala. Acolo am gasit ( acum un an cred) in format digital Canonul Cel Mare, alcatuit de Sfantul Andrei Criteanul Ierusalimiteanul si scris in romaneste cu caractere chirilice de Pricopie Petrut. Am scris ca am gasit pentru ca acum nu mai gasesc adresa sa pun link. Probabil ca s-au produs modificari de continut in sit-ul lor, putem sa-i salutam pe cei de la DacoRomanica, biblioteca digitala a Ronaniei, unde gasim multe alte manuscrise asemanatoare.
Mi-a fost greu sa "buchisesc" in fata monitorului, am printat manuscrisul si l-am legat astfel ca mi-a fost usor sa-l citesc in formatul prietenos de carte. Probleme cu drepturile de autor nu cred ca am facut, e doar pentru uzul meu si oricum pe fiecare pagina este tiparit pe verticala inscrisul Biblioteca Nationala a Romaniei evitandu-se astfel fraudele.
Spor!

12 comentarii:

 1. daca vrei te pot ajuta cu un alfabet .. defapt niste variante de litere, daca lucrezi cu un document scris de mana o sa vezi ca exista f multe variante ale literelor chirilice romanesti ... daca lucrezi pe o carte tiparita e mult mai lejer.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc! Tocmai am dat jos de pe DacoRomanica un album de paleografie romaneasca ( de Cartojan)si am ceva dificultati. cum il poti trimite?

  RăspundețiȘtergere
 3. Vei mai gasi pe DacoRomanica un manual de paleografie slavo-romana si un compendiu (in doua volume), amandoua ale lui Damian P. Bogdan

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna seara .
  Cititul textelor scrise cu alfabet chirilic nu este chiar asa de dificil . Dupa parerea mea problema incepe in momentul cind avem un text (scrisoare , document , etc.) scris cu litere de mina .Am reusit sa achizitionez ceva literatura ajutatoare ( FONETICA ALFABETULUI CHIRILIC DIN VEACUL XVI SI XVII" autor Ilie Barbulescu si CULEGERE DE FELURITE SCRISORI VECHI CU LITERE CHIRILICE autor Al. Rosculescu , editia II si III ) si astept sa-mi vina din Germania lucrarea despre care ati vorbit mai sus:"Carte de cetire cu litere chirilice" .
  Sunt interesat sa invat sa scriu si sa citesc alfabetul vechi romanesc (a fost inventat de catre Chiril si Metodie , doi protoromani din Tesalia). Mi-ar place sa cunosc si alte persoane care au acesta preocupare .
  Toate cele bune ,
  Angelescu Ion  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc de vizita. Ma bucur sa cunosc persoane cu aceleasi preocupari.
   Greu de descifrat sunt si inscriptiile in chirilica ( ma refer la cea romaneasca, slavona o lasam specialistilor). Multe litere sunt partial sau total sterse, se folosesc prescurtari. E nevoie de practica si de indrumare initiala din partea cuiva experimentat. Nici de una nici de alta nu am parte. Iti dai seama de rezultate.:(

   Ștergere
 5. Buna ziua!eu sunt studenta in anul I la facultatea de istorie,si am de studiat chirilica slavona.Imi pare grea,si de aceea caut peste tot materiale auxiliare invatarii,descifrarii.multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
 6. ma puteti ajuta sa traduc o scrisoare in chilirica veche ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. presupun ca-i un apel general. Personal nu cred ca as fi in stare.

   Ștergere
 7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 9. Exista vreun program (software) de recunoastere optica a literelor (OCR), capabil sa citeasca textul chirilic si sa-l converteasca in text scris cu litere latine? Unde se gaseste?

  RăspundețiȘtergere