miercuri, 6 iulie 2011

O iesire usoara cu familia pe sub Gosa

Daca timpul liber imi este acum dedicat familiei, mai gasesc cate o ocazie in care sa mai ies. Pentru ca am iesit cu familia am ales sa iau masina sa fac o tura pana la Muscelul Caramanesc, un loc atat de drag mie.
Am facut un mic popas la intrare in sat pentru a-l menaja pe cel mic, timp in care am retinut pe aparatul foto cateva cadre cu Gosa



Poze asemanatoare din zona ati mai vazut la mine.

In satul inlemnit de canicula am cautat biserica. Era inchisa, am fi vrut sa o vedem deoarece am inteles ca pictura are ceva deosebit. Am indentificat masa cu tablia formata dintr-o singura lespede de piatra.


sprijinita de peretele bisericii o cruce cu inscriptie in chirilica


Pe drumul de intoarcere am hotarat sa ne oprim undeva la umbra pentru ca baiatul nostru nu mai facea fata caldurii, in ciuda aerului conditionat. Am gasit la poalele Goshii, pe malul unui parau, un palc de padure. Se vede clar diferenta dupa lumina. Afara era cuptor.

Am intins foaia de cort, deasupra foii am pus pentru izolare folia de acoperit parbrizul , pentru ca nu am gasit altceva prin masina. Buna si aia. Ador sa improvizez.
Piciul a fost tare incantat. Se vede ca-i prieste in natura.



a papat laptic si a adormit repede. Am adunat pelin pe care l-am pus imprejurul sau pentru a alunga furnicile. Stiam ca purecii si capusele nu agreaza pelinul si am constatat, urmarind niste furnici, ca nici ele nu-l plac, ocolindu-l. Atentie, paianjenii nu au nici o treaba cu pelinul, par chiar sa le placa, unii verzi la culoare se adapostesc in el.


Oricum, metoda a dat roade. Baiatul nu a fost piscat de nici o insecta cu toate ca misuna de furnici si altele. L-am supravegheat mai mult timp si am vazut cum furnicile se abateau de la drumul lor cand intalneau pelinul.


Am profitat de asta si am adunat niste fragi. Ne-a ajuns pentru un borcanel de dulceata. Asa, ca delicatesa.
Pe drumul de intoarcere am cascat ochii mai bine dupa "balarii". La un ciuciur cu apa mi-a atras atentia Degetarul sau Degetarul Galben (digitalis grandifora)


O planta cu o floare foarte frumoasa. Din frunzele ei (ca si ale inruditelor Degetel Lanos, cu care l-am confundat prima data datorita florilor galbene si Degetelul Rosu care se si cultiva) se extrage digitalina, o substanta care am inteles ca nu a putut fi sintetizata in laborator. Digitalina e folosita in anumite boli de inima. Atentie, nu urmati sfaturile unora din tot felul de reviste sau carti care spun ca se poate face ceai din frunze de degetar sau din degetel. Se foloseste doar sub forma de preparate farmaceutice si sub indrumarea medicului specialist. Planta e toxica!

Putin mai departe m-am trezit fluierand ca dupa playmate-uri. Am dat masina inapoi sa vad mai bine.



Nu o mai vazusem decat in carti. Sunt aproape sigur ca e Branca Ursului ( heracleum spondylium). Daca ma insel , corectati-ma. Barbatii stiu la ce e folosita ;) . Si nu doar de ei. Adica e cea mai buna din domeniu din flora spontana. Sunt familii care au avut in sfarsit, dupa lungi straduinte, copii urmand cura cu tinctura de Branca Ursului.

Ceva mai departe, tot pe marginea drumului, am vazut o tufa de Slabanog ( impatiens non-tangere).


Frumoasa floare mai are.
Dupa nume se intelege la ce era folosita in trecut.

Pe marginea paraului am retinut si Varga Ciobanului sau Scai Voinicesc ( dispsacus silvestris). Momentan nu ii daduse maciuliile caracteristice dupa care e si foarte usor de indentificat.


La ce e buna ca planta medicinala putem gasi pe net sau in carti, eu doar atrag atentia asupra unei proprietati interesante a frunzelor. Aduna apa de ploaie dar si cea de roua si o tine toata ziua. In poza de mai jos nu am surprins prea multa cantitate de apa , dar langa casa mea e un sant pe care creste o balarie ca aceasta si dupa trei zile caniculare era adunata foarte multa apa, cred spre o jumatate de pahar la o pereche de frunze. Daca ne place infuzia cu insecte, se poate bea linistit cu un pai :) . Dar cel mai des ea creste pe langa ape asa ca mai bine cautam de baut sursa de apa!


Incantati de darurile naturii ne-am intors acasa. Cand vom putea sa mai iesim in natura vom mai vedea. Am si eu filosofia mea: planurile cele mai bune se fac din mers!

10 comentarii:

  1. In primul rind ii doresc juniorului tau sa creasca sanatos si noroc in viata.Informatiile despre plantele de leac care ni le-ai prezentat sunt interesante si foarte importante.Trebuie mare precautie in folosirea plantelor care nu le cunoastem ca si consumul cupercilor de altfel.Din acest articol am mai aflat de doua plante -degetelul linos si slabanogul care le-am vazut ,dar nu le cunosteam dupa nume.Brinca ursului ,unde am copilarit eu in Com.Racova,Bc,am stiut-o de crucea pamintului,o maninca bine porcii.Citind articolele tale mi-ai dat o idee.Prin satele pe unde merg cu masina pt. munca sotiei,am intilnit multe troite din piatra foarte vechi.Am sa le fotografiez si am sa postez despre ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare,
    in primul rand vreau sa-mi cer scuze, degetelul lanos pentru ca asa stiam ca-i zice e de fapt Degetarul sau Degetarul galben ( digitalis grandifora) sunt din aceeasi familie cu degetelul lanos si cel rosu dar putin diferite. Destul de greu de gasit in cartile de specialitate degetarul, in ele sunt prezentate mai ales degetelul lanos si degetelul rosu. Voi corecta articolul. Proprietatile sunt asemanatoare, contine digitalina care e folosita la producerea de medicamente pentru bolile de inima.
    Legat de fotografii facute unor troite din piatra vechi, iti incurajez initiativa pentru ca sunt foarte interesat de domeniu. Am pregatite si eu cateva fotografii cu asa ceva ,crucile avand inscriptii in chirilica romaneasca, cititul lor fiind un hobby cu care cochetez. Crucile de la mine sunt declarate monumente istorice, presupun ca si ale tale, se gaseste pe net lista lor la Ministerul Culturii. Nu am postat nimic pentru ca nu am avut suficient timp liber in care sa fac macar aproximativa citirea lor. Am o rugaminte: pe langa fotografii de ansamblu ale crucilor, daca se poate si cateva facute inscriptiilor, poate deslusesc ceva.
    Numai bine,
    Marius

    RăspundețiȘtergere
  3. Si multumesc pentru urarile de bine! Multa sanatate familiei tale!

    RăspundețiȘtergere
  4. Faină plimbare aţi avut!Şi uite aşa am mai aflat ceva foarte interesant despre pelin.Oare alungă şi ţânţarii?
    Să vă trăiască puştiul voinic,frumos şi sănătos!
    E adorabil :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc frumos!
    Nu cred ca alunga si tantarii. O musca ratacita prin padure nu s-a jenat sa treaca "tarcul".

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur sa te citesc. Eu nu cunosc prea multe plante, am cules in copilarie cu parintii ciuperci, plante medicinale, dar daca le pun cap la cap nu cred ca stiu bine mai mult de 40-50 de specii.

    Imi pare rau ca stai tocmai la Buzau, iar eu in Cluj. Am fi iesit impreuna si as mai fi invatat si eu ceva. Dar macar citesc ce scrii. E grozav.

    Am sa incerc faza cu pelinul. Eu am avut ceva invazii de furnici vara asta, foarte suparator (psihologic, ca in rest mi-s dragi). Si am incercat cu ceva menta, dar n-a prea dat roade. Ce-i drept, si menta e o familie de plante, nu o singura specie, si e posibil sa nu fi cazut eu pe specia potrivita.

    Am sa incerc si cu pelin. Parca mai degraba vreau sa vad ca pleaca, decat sa le omor pur si simplu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tantarii sunt alungati de muscatele din fereastra, si de florile de iasomie. Desigur, informatia este buna pentru cei care stau la casa, pentru ca iasomia trebuie sa fie direct pe arbust, nu culeasa si pusa-n vaza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu-s atat de priceput la plante cum par. Pe unele le stiu de copil pe cand pasteam animalele, altele le-am invat din carti. Poate mai si gresesc uneori pentru ca nu prea am nici eu cine sa ma invete. Cand gresesc ma corectez sau ma las corectat, invatam astfel impreuna.
    Buna treaba cu muscatele si iasomia. Banuiesc ca e vorba de muscatele nostre traditionale pentru ca miros mai puternic. Ar fi un motiv ca sa le acordam mai multa atentie dupa "invazia" plantelor exotice.
    Bine ca ai adus vorba despre muscate. Eu vara imi scot ghivecele direct in gradina. Si am costatat ca au fost invadate de tortel,sunt disperat. APEL CATRE TOTI CARE CITESC MESAJUL : CUM POT SA COMBAT PLANTA PARAZITA? STIU CA EXISTA IERBICIDE: NU-MI ATACA SI FLOAREA? AVETI O METODA TRADITIONALA, ECO (DE PREFERAT ACEASTA)?

    RăspundețiȘtergere