joi, 30 iunie 2011

Nucul rasarit din nuca

Intr-o epoca in care talibanii nostrii nu fac decat sa culce la pamant paduri intregi si apoi se dau stalpii societatii, autenticul taran roman, care si-a primit bucatica lui de pamant exploatata nemilos in cadrul C.A.P.-ului, incerca sa ii redea infatisarea pe care si-o aminteste ca o avea ogorul lui pe vremea parintilor sai. In primul rand vrea sa isi delimiteze proprietatea si sa fixeze solul supus alunecarilor de teren sau atacului apelor revarsate prin plantari de salcami si nuci.

In ultimii 20 de ani regiunea unde locuiesc s-a inverzit prin cultivarea celor doi arbori. Acestia au si valoare economica pentru gospodariile taranesti pe langa cea de fixare a solului. Lemnul nucului si salcamului, florile salcamului , fructele nucului . Atat de mare e valoarea nucului ca teoretic ar trebui luata, conform legilor in vigoare, autorizatie pentru o taiere a lui. Talibanii au legile lor asa ca nu au nevoie de autorizatie. Nu insist aici. Ei traiesc in lumea lor, eu intr-a mea.
Eu doar vreau sa discut alt lucru. Si anume ca nucul rasarit din nuca are o capacitate de fixare a solului cu mult mai mare decat a nucului plantat ca puiet. De ce? Omul de la tara cand scoate puietul de nuc din pamant stie ca ii reteaza '' morcovul'', adica pivotul. Am si eu nuci prinsi prin plantare. Se prind si asa dar radacinile vor creste predominant pe orizontala pe cand la nucul rasarit direct din nuca radacinile se vor duce in adancime, pivotul ajungand la aproape 10 metri. Am aflat acest lucru de aici , de la un specialist.Aflati in articol si despre cum sa saditi nucile. E perfect pentru cei care fac agricultura. Pentru unul ca mine e prea complicat. Sau poate sunt eu prea lenes (99%). Eu urmaresc natura sa vad cum actioneaza ea. Acesta e si scopul blogului. Am vazut o multime de nuci rasariti singuri. Lasati de capul lor s-ar face ditamai arborii. Dar nu au rasarit intotdeauna unde sunt necesari, adica la marginea ogorului. Nucul are si defectul ca sub umbra lui nu prea mai creste nimic. Nu pot lasa sa-mi creasca nuc in gradina de zarzavat. Asa ca ar fi bine sa ingropam cateva nuci pe langa gard si sa asteptam 20 de ani ? Dar de ce nu rasar toate nucile cazute pe pamant? Pentru ca doar cele care intrunesc cateva conditii. Una din ele este nuca sa aibe crapatura in sus. Ca sa va edificati am smuls dintre randurile cu salate un nuc rasarit singur. Sa ne uitam cu atentie:Concluzia: sa ingropam la mica adancime nuci cu despicatura in sus si sa asteptam. Mai multe sa avem de unde alege, nu toate incoltesc sau unii nuci vor fi mai firavi si ii inlaturam lasandu-i pe cei vigurosi. Sa le ingropam toamana ca atunci cad ele din nuc. La mica adancime caci asa sunt ele ingropate natural, prin inveliri cu pamant in urma ploilor, lucrarilor agricole, etc. Avem impresia, ca fara noi oamenii, nu ar exista pomi fructiferi. Atunci cine a sadit nucul din padure? Poate cativa, restul sunt de la nucile cazute. Sa asteptam luna mai sa vedem apoi ce a rasarit. Si.... sa asteptam cativa ani buni sa ne bucuram de ei.
Ca daca punem nuci, salcami, daca plantam sau nu pomi si padure, vremea tot trece. Asa ca mai bine sa plantam pomi. Cine poate mai multi. Vremea trece, pomii cresc. Si putem sa ne mandrim in fata copiilor: acesta e pus de mine pentru tine! E ca in reclama aceea cu lucrurile de nepretuit.

6 comentarii:

 1. este un material bun si educativ

  RăspundeţiȘtergere
 2. Am pus nuci in pamant si ma uit sa vad care si cum a rasarit. Am mai pus si castani, si stejari, si tot ma uit. Aha, deci trebuie sa mai astept pana in mai :-)

  RăspundeţiȘtergere
 3. Esti nerabdator Radu! :)
  Trebuie doar sa uiti de ele si sa le cauti peste cateva luni, vor fi ditamai " balariile". Timpul trece oricum repede cand esti ocupat cu altceva de facut prin gradina.

  RăspundeţiȘtergere
 4. foarte frumos scris! si foarte educativ. eu la varsta mea "matusalemica" de 52 ani credeam ca stiu tot despre nuci. Bine ca aflu acuma ca trebuie sa pun nucile cu crapatura in sus, ca am pierdut ceva nuci de soi nestiind acest "amanunt".
  Da, pomii sunt o mostenire adevarata, dar eu ma gandesc la ce vor insemna ei pentru Pamant in urmatorii zeci de ani...

  RăspundeţiȘtergere
 5. as avea nevoie de un stimulent germinativ pt nuci as pune cca 500 in pamint inca din toamna asta

  RăspundeţiȘtergere
 6. eu le-am pus la o pana de harlet...poate vor iesi..;)

  RăspundeţiȘtergere