joi, 13 iunie 2013

Inverzirea pamantului sau mica mea jungla


Urat mi-a fost sa vad pamantul gol. Prefer un teren cu balarii si buruieni decat unul "barbierit".  Verdele plantelor inseamna viata. Am mai scris aici  La plantat de 1 Decembrie despre consolidarea unui mal al paraului ce reprezinta spatele gradinii mele.

Inceputul lui decembrie 2011.
Locul e ingradit cu crengi, resturi vegetale pentru a nu permite intrarea animalelor sa strice. Am facut doar un gard din materiale ce se vor descompune in timp si va fi inlocuit de un gard viu din rachita, salcie, si arbusti cu maracini ( cu flori si fructe) si ce imi va mai pica in mana. Experimentez, vad ce merge si ce nu.  Pret gard 0 lei. Ceva dureri si intepatiri in maini.
 Peisajul era deprimant, cerea intervetie.



Practic terenul e format din doua bucati, cea de sus, inclusa in gradina printr-un gard de plasa si plantat din 2010 si cea de jos, spre parau, inconjurata de gardul din crengi.


Sus, pe mal



Jos, langa garla








Primavara lui 2012. Se vad niste trepte facute din resturi de pavaje sau caramida la care am adaugat mai tarziu o mana curenta din lemn de salcam sa cobor intr-o zi la garla direct pe aici.







Primavara lui 2013.

Plantari noi de salcam, rachita, inlocuit salcioara care nu s-a prins. 2012 a fost destul de capricios, ploaie multa primavara si seceta cumplita de vara pana toamna.  Am aruncat si  seminte de lucerna, facelia, ce mi-a picat in mana. Dar pleava de fan a fost cea mai tare. Ceva experimente cu catina, paducel si maces puse in gardul din maracini. Am pus si niste mana Maicii-Domnului, creste repede si inveleste in catva ani crengile sterpe. Catina s-a prins usor, paducelul ( dar si macesul) are o radacina adanca si nu prea merge transplantat decat daca e mic, o sa incerc la toamna sa seman fructele cu samburi, am citit ca se inmulteste usor asa. Dar e mult de la teorie la practica. Toate par asa frumoase cand sunt scrise prin carti, dar cand plantezi ceva rupandu-ti spinarea si astepti o juma' de an sa se prinda sau sa rasara si nu sunt semne bune .... Dintre arbustii/arborii care se preteaza in zona la mine cel mai bine pentru garduri vii sunt paducelul, lemnul cainesc, visinul, corcodusul, macesul, catina.  Gardurile vi sunt foarte importante, aici isi pot face culcusul sau cuibul multe vietati folositoare pentru o gradina sanatoasa. Murul e iarasi bun pentru gard, inteapa si pentru ca poate imbraca repede si frumos  gramada de crengi moarte, dar trebuie sa ma duc mai la munte sa caut. Timp sa fie. Liber.

Am inceput sa folosesc la consolidare malului si aparare amvelope uzate, din cele de autoturism ( le-am vopsit in alb sa nu incinga pamantul din ele la vara) prin gradina pe marginea potecii, anvelope de camion umplute cu bolovani in interior si cu pamant in mijloc pentru consolidarea malului. De ce pamant si nu cu pietre ca toata anvelopa sa fie foarte grea? Pentru ca am pus in mijloc rachita, de fapt am aplecat o parte din ramurile unei tufe de rachita apropiate, am bagat-o pe dedesupt prin cauciuc si practic am inmultit rachita prin marcotaj. Rachita face repede radacini. Rachita se inmulteste prin infigerea ramurilor in pamant dar eu maresc suprafata unei tufe si prin asezarea unui bolovan peste cateva ramuri aplecate din tufa.  Uitati-va bine la imaginea de mai jos. Trebuia sa fac foto atunci cand nu era inverzita rachita, dar totusi se pot zari ramurile din dreapta aplecate pe sub cauciuc.
Anvelopele umplute cu bolovani sunt cea mai ieftina si mai sigura metoda sa te aperi de inundatii, am vazut acum multi ani, cand a venit paraul mare si a inundat: un monolit din beton imens  a fost luat de ape, un cauciuc de camion cu bolovani in el a ramas pe loc chiar daca apa a trecut cu catva metri inaltime peste el. Un parau cand vine mare nu e format doar din apa tulbure, aduce bolovani si busteni imensi care se deplaseaza pe sub suprafata apei lovind cu putere precum berbecii armatelor antice. Cauciucul e elastic, incaseaza loviturile pietrelor si bustenilor si nu-l misca, iar bolovanii ii asigura greutate sporita . Cel mai frumos cand pui si o salcie, rachita sau un salcam in mijloc. Frumos, ecologic si folositor.



Pe poteca:
galbenele

 Rosii



Salvie





Salcam plantat in anvelopa.


In coltul unde loveste apa am pus doar doua cauciucuri de autoturism pline cu pietre sa se sparga apa de ele cand va veni mare. Le-am legat cu sarma de resturile unui gabion din care nu au ramas decat niste bucati metalice. Langa am niste salcie prinsa de 2 ani pe care apa nu a doborat-o chiar daca a luat-o in plin.  Poate va intrebati de ce nu fac un zid din cauciucuri:
-ar arata foarte urat, ca la un depozit de anvelope uzate, eu vreau sa fie cat mai natural iar cauciucuri cat mai putine, sa fie camuflate de vegetatie
-nu ma opun apei  precum un zid sau baraj, apa daca i te opui doboara tot, in plus ca poate "bate" in alta parte si strica, cel mai bine e sa fi flexibil, sa o lasi sa treaca dar sa nu rupa. Unde trece apa prin rachita  o apleaca si lasa pamant, nisip.  Parca si la aikido li se da un exemplu cu rachita care se apleca dar nu se rupe. Nu te opui fortei.  Urmaresc de multisor modul cum se manifesta apa cand vine mare si urmele lasate de ea, unde a rupt si unde a lasat pamant ( nomol, nisip, etc).


 Mica mea jungla :)
 Salcamii au inflorit foarte frumos anul acesta dar nu am fost in stare sa-i pozez. Unul s-a rupt de atata greutate a florilor.
Inca de anul trecut am raspandit catva saci de pleava de fan aici. Si doua roabe de gunoi de pasare, ca prea era sterp. Nici daca imi dadea cineva gratis n-as fi pus gazon, oare iarba facuta de Dumnezeu nu e buna? Sau e cea mai buna? Pamantul galben si sterp scos din excavatii e acoperit de ierburi de tot felul acum: sulfina, pelin, nalba, patlagina, papadie, mierea-ursului, toporasi, etc. Mi-au rasarit catva corcodusi si...2 meri de-o schiopa. Sper sa reziste. Am pus doua vite-de-vie langa gardul de plasa, in 2-3 ani sa-l acopere si sa-mi ofere putina intimitate. Si struguri pentru pasarile cerului.












Stiu ca mai e de lucru dar cel mai important este sa astept sa creasca ceea ce am plantat........

4 comentarii: