marți, 20 noiembrie 2012

Baton energetic cu cereale si nuca


Cand mai fac cate o plimbare pe coclauri imi iau la mine o bucata de ceva sa-ti tina de foame. De obicei sandvis cu branza si dupa sanvis mananc ceva dulce sau fructe. Daca e ceva mai simandicoasa plimbarea imi mai pun in desaga cateva batoane de ciocolata, din cele cu seminte sau croasante :) . Numai naturale nu sunt. Sau de bushcraft nici atat. Asa ca m-am apucat si am facut din ce am gasit prin casa duminica seara propriile mele batoane energetice si anume din fulgi fini de ovaz, nuca macinata fin si cacao :

am facut un sirop din miere (merge si zahar) dizolvata in putina apa calduta si am pus la inmuiat fulgii de ovaz si cateva stafide:



 dupa ce s-au insiropat bine am adaugat nuca macinata fin si cacao. Am amestecat bine si am mai gustat, daca mi s-a parut mai amaruie am mai indulcit putin cu zahar. Am adaugat nuca incontinuu pana cand pasta s-a facut tare de s-a indoit coada lingurii amestecand :



 am rulat cu mana pasta tare pe un fundulet din lemn  sub forma de batoane . Le-am tavalit prin nuca macinata ca sa nu le mai lipeasca nimic de mana cand tin sa manac batonul. Ceva urme de cocos erau de la o alta tentativa de-a mea si le-am pus si pe acestea sa nu le arunc:
 

Am lasat pe farfurie pana dimineata sa mai traga din umiditate nuca si fulgii si sa se intareasca mai bine. Am mancat una dimineata si doua la servici. Mi-a anulat foamea total pana seara. Se intelege nu am facut decat munca de birou, nu am tras la deal. Reteta poate si imbunatatita sau schimbata. Dar important e ca nu am preparat termic nimic, nutrientii sunt intacti.

4 comentarii:

  1. Grozava idee! Promit sa fac o incercare si eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sa adaugi si o picatura de esenta de rom ca e greu sa trecem de la gusturile cu care suntem invatati la cele simple. Cacao cu romul fac casa buna.

    Scriai frumos pe blogul tau. Astept noi aventuri de la tine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut si eu niste batoane, insa doar cu miere + fulgi si "dezhidratate" la cuptor. Reteta ta pare insa mult mai apetisanta si sare peste faza cu cuptorul.
    O sa incerc si eu.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu placere! Si sa sti ca-i simplu si merg facute batoanele cu reteta la ochi. Tu esti mai meticulos si poate gasesti si niste proportii intre ingrediente.

    RăspundețiȘtergere