joi, 15 decembrie 2011

Posibile confuzii

Am dat peste niste fotografii facute asta primavara pe deal si m-am gandit ca ar fi de folos celor care sunt interesati de flora si fac primii pasi in cunoasterea ei. Exista riscul unor confuzii cu urmari mai putin placute atunci cand e vorba de culesul unor plante medicinale sau alimentare.

Planta de mai jos se numeste pochivnic, piperul-lupului sau mai pretentios ghimbir-salbatic (Asarum europaeum) si poate fi confundata destul de usor cu untisorul ( Ficaria ranunculoides). Creste prin paduri, in locuri umede. E folosita drept condiment sau planta medicinala prin unele tratate. Dar este considerata dupa autori mai seriosi drept planta toxica in ciuda unor beneficii si deci interzisa de la consum.




E destul de raspandit pe la mine urmatorul arbust. Se numeste darmoz ( Viburum lantana) si e inrudit cu calinul. Florile de darmoz pot fi confundate cu cele de soc negru ( Sambucus nigra), incurcatura poate fi evitata usor pentru ca darmozul infloreste in aprilie iar socul in iunie. Daca florile sunt toxice nu stiu exact dar nici recomandari nu am gasit pe nicaieri pentru ele, oricum nu sunt flori de soc. Cert este ca fructele (negre precum ale socului) sunt usor toxice si pot provoca greturi si voma. Frunzele difera foarte mult dar florile si fructele sunt deci cele care pot induce confuziile. Darmozul un arbust foarte frumos cand infloreste, pacat ca e destul de putin raspandit prin parcuri si gradini, se asociaza foarte bine cu lemnul-cainesc in garduri vii. Fructele la inceput sunt rosii apoi devin negre, la fel de ornamentale precum florile. Chiar si frunzele sunt aspectoase. Detalii mai jos.



Fata de posibilele confuzii prezentate de mai sus exista altele mai des intalnite ( ex bozul cu socul, socul negru cu socul rosu, socul rosu cu scorusul, darmozul cu calinul etc) dar despre ele gasiti usor informatii foarte bune pe alte pagini ale internetului.
Sper sa fie cu folos cele scrise de mine.

9 comentarii:

  1. Foarte bune informatii ne-ai comunicat in acest articol,piperul lupului este o planta rezistenta si in sezonul rece si zdrobita in mina are un miros puternic aromat.Anul acesta am aflat si eu de dirmoz de la o batrina dintr-un sat de deal.Mi- a spus ca este foarte bun pentru a apara animalele de deochi(poate vechi superstitii),batrinii stiau si un descintec.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt binevenite completarile. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc foarte frumos pentru urare!
    Tuturor va urez LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  4. da, foarte interesante informatii si prezentate atragator(inversul lui plictisitor )l si pe mine ma pasioneaza flora spontana mai deosebita. stie cineva ceva despre dumbravnic? daca nu, va voi povesti mai incolo.
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt plante pe care le cunosc dar si mai multe pe care nu le cunosc sau nu le-am dat atentie. Dar invat daca am de la cine. Astept cu interes informatiile (despre dumbravnic nu prea stiu multe )

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant darmozul.L-am vazut de cateva ori si mi-a placut. Dar sa stii cu socul nu l-am confundat.Asta pentru ca atunci cand cresteam frumos la mama acasa, socata era cel mai bun suc din lume!

    RăspundețiȘtergere
  7. Categoric, daca ai locuit la tara nu poti face confuzii. Placuta mai e socata...
    Priveam intr-o zi pe geam cum ploua..., vad doi cetateni in jur de 50-60 de ani cum coboara dintr-o dacie papuc si reteaza bucurosi cateva tulpini de scai magaresc de pe marginea unui sant. Am presupus imediat ca e la mijloc o confuzie, ceva, am infascat la intamplare o carte de plante medicinale si m-am dus prin ploaie la ei. Ei credeau ca au cules anghinare....... I-am lamurit repede.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un articol foarte bun! Stilul meu de învățare predominant este cel vizual, iar comparațiile intre plante care seamănă între ele, mă ajută f mult.
    Știți cumva cărți sau saituri în care sunt prezentate în paralel imagini cu plante asemănătoare, dar care au mici diferente exemplificate?

    Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere