duminică, 16 octombrie 2011

Cruci din piatra cu inscriptii chirilice

Asta iarna, domnul profesor Grigore Rotaru imi scria ca in comuna mea sunt mai multe cruci din piatra trecute pe lista monumentelor istorice din judetul Buzau. In primavara, in urma unor plimbari am reusit sa fac cateva fotografii ale acestora. Fotografiile le uitasem prin calculator, mi-am amintit de ele dupa ce prietenul meu Florea Mircea Ion a prezentat troitele din piatra din zona sa. Mi-am amintit si....iar am uitat de ele. Un puternic stimulent al memoriei l-a avut articolul Muscel, un sat uitat din Tinutul Troitelor al neobositului Viorel Irascu, caruia nu cred ca i-a mai ramas vre-un coltisor necalcat al tarii noastre. Astazi am vazut pozele din nou, le pun pe blog, pe una din ele scrisul inca se pastreaza binisor.

Sa incep:

Crucea din fata cimitirului si bisericii din Sibiciu de Jos, datata 1791.
Nr crt din lista monumentelor istorice Buzau :868. Cod LMI 2004 : BZ-IV-m-B-02544








Crucea din fata cimitirului si bisericii din Panatau, datata 1790.
Nr crt din lista monumentelor istorice Buzau :860. Cod LMI 2004 : BZ-IV-m-B-02536




vedere laterala




Crucea de la Muchea Priporului, datata 1825.
Nr crt din lista monumentelor istorice Buzau :864. Cod LMI 2004 : BZ-IV-m-B-02540.
Este cea mai bine conservata, se poate citi binisor pe ea.
Alaturi de ea, la cativa metri, mai este o cruce din piatra datata 1928, se intelege, scrisa cu alfabet latin( aceasta din 1928 nu este trecuta in lista monumentelor istorice).




vedere din partea stanga (cum privin catre ea)si din dreapta

Crucea din 1928





Crucea din fata cimitirului si bisericii din Plaisor, datata 1793.
Nr crt din lista monumentelor istorice Buzau :863. Cod LMI 2004 : BZ-IV-m-B-02539






Crucea din crivina (Sibiciu de Jos). Se gaseste pe vechiul drum catre Zaharesti, acum e pe un teren agricol privat. Nu este trecuta in lista monumentelor istorice pentru ca nu cred ca s-a stiut de existenta ei. In copilarie, am putut distinge in lateral, cred ca anul 1824. Nu-mi mai amintesc exact, nu am mai vazut crucea de 20 si ceva de ani. Oricum, stiu ca o plasam cumva la catva ani dupa revolutia lui Tudor Vladimirescu. Scrisul se mai distingea pe atunci dar nu ma pasiona prea tare....Ar merita trecuta si ea in lista monumentelor istorice.





Mai este trecuta in lista monumentelor istorice crucea din piatra din gradina lui N. Toma. Nr crt din lista monumentelor istorice Buzau : 869. Cod LMI 2004 : BZ-IV-m-B-02545. Banuiesc ca este crucea din curtea lui nea Nicu Toma, o cunostinta de-a mea. De putoare ce sunt (sta la cateva sute de metri de mine) nu m-am abatut pe ulita unde locuieste pentru o fotografie. Cand voi ajunge la tara voi face un update la articolul acesta.

16 comentarii:

  1. Foarte interesant!Am in pregatire un articol despre un cimitir din Romania care are in loc de cruci un fel de totemuri pagano-crestine.
    Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Existenta acelor totemuri pagano-crestine presupune pastrarea in acea zona a multor traditii si obiceiuri vechi ramase poate de la daci sau de la popoarele migratoare care au trecut peste noi. Astept cu interes articolul tau.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am uitat sa adaug ca ultimul stimulent pentru a posta pozele de mai sus a fost articolul tau despre tinutul troitelor. Te rog sa ma ierti pentru omisiune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut. Daca vrei, am citeva imagini cu asemenea cruci, din zona Rusetu si Padina. Daca iti folosesc, ti le pot trimite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc! Le poti trimite pe adresa de email (din profil) sau le poti posta pe blogul tau. Daca se poate citi inscriptia de pe ele ar fi ideal, exersez cititul cu caractere chirilice.

    RăspundețiȘtergere
  6. In Campulung Muscel exista vreo 30-40 de astfel de cruci de piatra, numite "ale juramantului", toate cu caractere chirilice.
    Despre semnificatia lor vezi in urmatorul articol de ziar:
    http://www.adevarul.ro/locale/pitesti/Campulung-orasul_crucilor_de_piatra_0_531546898.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant articol. Multumesc pentru link.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesant! Imi place blogul...

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc! Si al tau imi place, ma plimba prin toata tara...

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesant!Am întâlnit asemenea cruci prin Bărăgan şi în Dobrogea,părăsite şi atacate de vegetaţie...

    RăspundețiȘtergere
  11. Crucile au fost ridicate cu scop de pomenire. Daca sunt parasite si nu mai citeste nimeni ce scrie pe ele atunci scopul lor, din pacate, se pierde. Ar fi bine ca cei de la Ministerul Culturii si Cultelor sa ataseze o tablita cu textul scris pe ele, e doar o idee....

    RăspundețiȘtergere
  12. Semnalez şi eu :
    1) La Sibiciu – Şcoala de I – IV ( fostă !) , drumul care face spre dreapta – spre Colţi, în intersecţie cu drumul care duce către Mlăjet …. Crucea este străveche … cu greu mai pot fi bănuite unele litere. ( Piatră de Ciuta ).
    2) În satul Valea Sibiciului , după ce treceţi podul de la Şcoala de I – IV înaintând spre Colţi încă 300 metri într-o grădiniţă pe partea stângă două cruci – piatră a Rupestrelor ( la fel ca majoritatea celor expuse de dv. ; imagini în altorelief din zona Cultului solar . Imaginile hristice au devenit < obligatorii > relativ târziu. ).
    3) În Muchie la Buduie ( se termină satul Muscel , tot într-o gradină şi tot pe dreapta alte două piese ) .
    4) O cruce de hotar şi un stâlp de hotar înspre Ulmet.
    5) Un mic paradox: în curtea bisericii Aluniş care ţine loc şi de cimitir , în patria de gresie a rupestrelor , din aşa material o singură cruce …. Celelalte sunt din piatră de ciuta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc frumos pentru completari, domnu' Rotaru!
    Va mai astept si cu alte interventii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am văzut multe asemenea cruci în judeţul Buzău. Din păcate nu pot citi caracterele chirilice. Aveţi cumva idee despre ce scrie pe ele? Care este scopul cu care au fost ridicate? Există vreun studiu, vreo carte dedicată lor? Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Din pacate incriptiile s-au deteriorat astfel incat nu prea se mai disting literele. Dar din cele unde putem citi sau mai simplu din cele cu caractere latine , mai recente se vede ca au rol de pomenire a unor persoane, familii, etc. ex. prescurtat: Cu ajutorul Domnului, familia cutare ridica acesta cruce in anul ..... Unele cruci sunt ridicate langa fantani, drumetul insetat bea apa si citeste inscriptia, atunci pomeneste pe el care a facut fantana. Unele cruci sunt ridicate cu un scop uitat de lume : sa alunge spiritele rele de la intersectia drumurilor unde se zice ca se arata noaptea si pot face rau drumetilor. Cruci ridicate in locul unde a decedat cineva. Stiu o cruce din lemn( ridicata acum poate peste un secol dar deteriorata ireversibil, Crucea lui Stelian) care a fost ridicata pentru ca acolo a fost ucis un negustor de catre un talhar si noaptea, se zice, calatorii vedeau duhuri rele in acel loc. Exemplele pot continua. Fiecare cruce are o poveste, recent am aflat destinul unui preot, oprindu-ne la o fantana unde era o cruce in apropiere. Un gospodar ce lucra intr-o gradina apropiata ne-a spus o poveste care ne-a tulburat rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibil al Muzeul Judetean Buzau sa fie ceva lucrari sau chiar la Arhiepiscopie. Nu am ajuns pe acolo si inca nu am reusit sa cunosc pe nimeni care sa ma indrume. Poate in viitor...

      Ștergere