vineri, 16 septembrie 2011

Salcioara

Asta primavara, am trecut paraul din spatele gradinii in incercarea de a face putina miscare si a-mi mai clati ochii prin vegetatie. Era cam dupa trecerea florilor la salcam. Mi-a atras atentia o "salcie" pe care o vedeam din curte si nu i-am dat nici o importanta pana atunci. De ce? Pentru ca emana un miros tare placut, apropiat cerii de albine si era tot o bazaiala. M-am apropiat, un numar mare de albine cercetau florile galbene, mirositoare, ale acestei "salcii". Frunzele erau de salcie dar trunchiul era contorsionat, semana mai mult a maracine, plus ca ramurile tinere aveau ghimpi. Am fost derutat, chiar nu stiam de vreo salcie sa aiba astfel de flori si sa infloreasca atat de tarziu. Si salcie cu ghimpi ??? Rusinicaaa...! Sunt si eu necunoscator ca multi altii. Cel putin , cat batusem coclaurile, nu o stiam de prin zona. Am intrebat vecinul care o plantase (cu scopul de a apara malul paraului de inundatii) si mi-a zis ca a fost prinsa cu un butas adus de cineva.





Interesul meu a crescut. Cum se numeste? Ce caracteristici are? Am vazut ca e apreciata de albine, dar cat de melifera e? Ar fi bine sa o plantez si eu ?
Verbal nu mi-a putut spune nimeni, toti ii ziceau salcie. Initial am mers pe un drum gresit, o cautam printre membrele familiei salciilor. Chiar si in "Arbori si arbusti meliferi" (scrisa de dr. ing. Nicoleta Ion), o carte care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca iubitorilor de natura, o cautam unde nu trebuie trecand peste pagina unde era prezentata si eu nu stiam. Arbustul se numeste Salcioara (Eleagnus angustifolia l. ) sau Salcie mirositoare (normal :) ) si face parte din familia Elaeagnaceae adica e inrudita cu catina!!!
Poze cu florile nu am facut atunci, dati o cautare pe net, dar va pot pune altele facute mai tarziu de mine. Se vad frunzele care m-au indus in eroare. Ghimpii si fructele asemanatoare maslinelor (in unele tari i se mai spune si maslin rusesc, ca de pe acolo se trage).


Pe scurt, din carti, de pe net, dar si observatii directe facute de mine, de-a valma:
-e de origine din vestul si centrul Asiei;
-seamana cu salcia dar are trunchiul precum catina (se intelege, mult mai inalta6-8 metri);
-are ghimpi;
-infloreste intre salcam si tei, e bine cercetata de albine, da cam 100 kg la hectar;
-e excelenta ca arbust decorativ in curti, parcuri, frunzele argintii, florile mici, galbene, placut mirositoare;
-ramurile nu sunt bune de impletit precum la salcie;
-fixeaza bine solul (uraaa, chiar am nevoie de asa ceva pe malul garlei);
-e buna la creat perdele de protectie datorita ghimpilor (as spune ca destul de slab totusi, nu se compara cu catina);
-ii merge si pe soluri sarace gen prund de rau;
-fixeaza azotul in sol (buna treaba);
-apreciaza lumina (atentie unde o punem, totusi, daca va uitati in prima poza, salcioara e asezata la nord de un nuc falnic, are lumina directa doar dimineata);
-ajunge la maturitate in doar catva ani;
-am gasit pe undeva ca rezista bine inundatiilor, putand sta mai mult timp acoperita de ape, informatie pentru care nu bag mana in foc;
-lasata de capul ei e invaziva dar nu asa de periculos precum cenuserul (otetarul salbatic);
-se inmulteste prin marcotaj, butasire si seminte (prefer sa caut puieti crescuti in pepiniera naturii, e gratis );
-daca mai stiti si alte caracteristici adaugati voi ( de exemplu nu stiu nimic despre fructe la ce sunt bune), pe mine m-a convins sa o plantez.

Legat de inmultire, acum ca am indentificat-o, am inceput sa o vad peste tot (sunt in cautare de puieti) : pe prundul raurilor, pe campuri nelucrate, in prejma oraselor, in parcuri, chiar in cateva curti taranesti. Am pus ochii pe cativa puieti aflati in apropierea mea:



Pe soseaua de centura a Buzaului, intre fabrica de bere si Dedeman sunt hectare intregi acoperite cu salcioara, daca nu am de unde, iau de acolo!

14 comentarii:

  1. Super informatii.Deseori trec cu masina pe traseul Ilia -Deva pe o centura ocolitoare Branisca-Mintia si trec pe linga o halda de cenusa aproape cit un deal maricel,linga centrala electica Mintia.Acolo am vazut acest soi de arbust,care l-am confundat cu benefica,catina,si ma tot miram acum toamna ca de ce nu are fructe portocalii.Acum ca mai dumirit tu,am sa opresc si am sa o studiez macar 5 minute,sigur este salcie din asta.S-a format o adevarata padurice pe aceasta halda de cenusa,cred ca au pus si un pic de sol peste cenusa,ca sa o fixeze pentru a nu fi dusa de vint.Am s-a revin cu alte inf.dupa ce am sa trec iar prin zona.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca se fac fixari ale haldelor de steril prin metode "verzi" dar nu stiam ca e folosita si salcioara. O sa ma interesez direct la cineva din domeniu saptamana ce vine.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am stiut de relatia de rudenie dintre catina alba si salcioara. Cu certitudine catina alba fixeaza soluri si creeaza soluri pe haldele rezultate dupa minerit. Am patit si eu sa ma catar pe un deal imposibil in cautare de catina, si sa dau de salcioare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Radu, cred ca salcioara merita un loc in coltul tau salbatic. Plus ca poti gasi puieti gratis in pepiniera naturii, un lucru tare drag noua! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. În primul rând:Bine ai revenit! :)
    Sălcioara asta,la noi în Dobrogea este foarte răspândită.Se mai numeşte şi "măslin turcesc"sau "salcioara de miere".Fructele acestei sălcii când sunt coapte,sunt pline de un fel de miere,dulceagă la gust.Nu ştiu la ce s-ar putea folosi că nu am văzut pe nimeni să le culeagă.Poate este bună doar pentru albine şi viespi.
    Multe salutări din Dobrogea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este un soi de maslin , in multe parti se numeste maslin rusesc pentru ca de acolo isi are originile

      Ștergere
  6. Multumes frumos pentru informatii Istar! Am o nelamurire din ce ai scris legata de fructe: sa inteleg ca atunci cand sunt coapte sunt cautate de albine, sau ca ea, salcioara in general, (pentru flori adica) e buna pentru albine si viespi?
    Multumesc anticipat de raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
    Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
    Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
    1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
    2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
    3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
    Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina "schimb de link" vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
    Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
    Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am incercat sa pun un banner pe blog si curios, nu se vede. Sa vorbesc cu cineva mai pregatit ca am mai avut problema aceasta.
    Mult succes in actiunile voastre!

    RăspundețiȘtergere
  9. Şi florile dar şi fructele sunt căutate de albine şi viespi.Am văzut şi câteva păsărele care ciuguleau fructele acestei sălcii când erau coapte.Multe salutări şi gânduri bune din Dobrogea :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc inca o data pentru aceste informatii legate de salcioara! Faptul ca si fructele sunt cautate de albine si pasarele face salcioara mai interesanta.
    Raspund salutarilor si gandurilor bune din Dobrogea cu unele la fel de prietenoase din Subcarpatii Buzaului!

    RăspundețiȘtergere
  11. Salutari din Tulcea . Noi îi spuneam Mierea Ursului când eram mici . Fructele sunt foarte bune , dulci dar trebuie să fie coapte bine spre maroniu . Despre miere nu știu nimic încă :) .

    RăspundețiȘtergere
  12. Cum se inmulteste salcia mirositoare?

    RăspundețiȘtergere
  13. urmaresc de multa vreme salcioara ,m-a cucerit aceast arbust ,cu florile lui mirositoare ,cred ca are si alte itrebuintari pe care nu le cunosc dar m-ar interesa sa aflu .Am incercat sa-l inmultesc prin butasire in toamna ,dar nu s-a prins . Eu l-am luat dintre lastarii care au rasarit din radacina plantei mama, dar asta era toamna si a reztat cca.o saptamana dupa care s-a ofilit.Poate stiti voi unde am grsit !va multumesc .

    RăspundețiȘtergere