marți, 12 aprilie 2011

12 aprilie - Sfantul Mucenic Sava de la Buzau


De cate ori am ocazia, dimineata, fac o conexiune scurta pe internet si alaturi de vizualizarea email-ului si a forumului de bushcraft citesc sinaxarul zilei. Pomenirea sfintilor zilei. Nu a zilei de nastere fizica, ci a nasterii spirituale in urma "savarsirii in pace" sau a muceniciei (martiriului) lor. Martirii m-au impresionat foarte mult, incercati dupa caz cu tot felul de promisiuni si apoi de torturi greu de suportat chiar si in cuvinte, urmate, in urma refuzului de a-si parasi religia, de ucidere. Daca am face o paralela cu ce se intampla in societatea moderna si am fi momiti cu bani sau o functie inalta, cati dintre noi nu am renunta la anumite valori morale ale noastre, cinstea, onoarea? Vedeti ca nu am zis la religie sa renuntam, am lasat stacheta mai jos.... Pai multi dintre cei pomeniti in sinaxare erau inalti dregatori plini de putere si averi si nu s-au lepadat de Hristos. As vrea macar sa vad un demnitar actual ca isi da demisia pentru nu accepta sa faca compromisuri, zic eu ca profan, ca tot ar fi acceptata ca jerfa de Dumnezeu.
Despre unul din martiri voi vorbi putin acum. Zic putin pentru ca sursa mea de documentatie este internetul si fiecare poate gasi cu o simpla cautare suficiente informatii. Eu voi face mai mult niste comentarii personale. Astazi, 12 aprilie, se face pomenirea Sfantului Sava Gotul de la Buzau care a fost martirizat in aceasta zi in anul 372 prin inecare in raul Mousaios (raul Buzau)din porunca lui Atharid, fiul unui lider got Rotheseu, in timpul persecutiilor regelui got Atanaric. Ocrotitor al Buzaului, este, cu atat mai mult, ocrotitor al regiunii unde a trait si a fost martirizat. Adica a zonei unde locuiesc. Despre Sfantul Sava se spune ca a trait intr-un sat de munte buzoian, probabil Muscelul Caramanesc, comuna Colti. Sau undeva in apropiere. Faptul ca i se spune gotul indica faptul ca e legat de zona Gosa (Gota)- Tara Luanei, zona in care gotii au lasat urme adanci. Deci a trait pe partea stanga a raului Buzau. Unii cercetatori afirma ca era got de neam, altii ca era capadocian de origine si trimis aici. Din corespondenta dintre Sfantul Vasile cel Mare cu episcopul Bretanion al Tomisului si cu Junius Soranus guvernatorul Scitiei Minor, ar reiesi , dupa unii autori, ca era un localnic daco-roman. Deci in anul 372 pe aici erau romani in devenire, crestini inca de pe atunci. Nu a fost nevoie ca la alte popoare sa dea un rege, domnitor, vre-o lege prin care sa declare natiunea lui crestina. Ca au stapanit vremelnic gotii, slavii, sau alte neamuri pagane si tot nu ne-au putut schimba religia. Pentru ca stramosii nostrii au avut exemple de neclintire precum a Sfantului Sava, care i-au intarit si mai mult in credinta. Inteleg mai repede ca multi dintre cei care s-au asezat pe la noi, dintre neamurile pagane, s-au convertit la crestinism. Poate dintre liderii lor sa fi ramas la vechile lor religii, dar popoarele aduse de ei au trait cu ai nostrii. Si s-au convertit la religia locala dand la randul lor alti mucenici despre care noi nu mai stim astazi cum ii chiama, dar acum un mileniu probabil ca erau pe buzele tuturor la rugaciune.
Interesant ar fi de gasit locul unde a fost martirizat Sfantul Sava. O icoana din palatul episcopal din Buzau ne prezinta un loc cu maluri stancoase. Singurele locuri care ar corespunde ar fi la intrarea in localitatea Mlajet sau la Draganoi. Greu de aflat, doar sa se descopere amanunte intr-un document bizantin . Sau cum spun credinciosii, descoperirea sa se faca prin pronia cereasca.
Personalitatea Sfantului Sava este foarte puternica in zona Buzaului, multe familii au numele de Sava. In orasul Buzau se ridica o frumoasa catedrala cu numele sfantului si o fundatie cu acelasi nume condusa de parintele Mihail Milea are o bogata activitate.
Spre incheiere, reiau de la sfarsitul sinaxarului: Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

4 comentarii:

 1. Documentele scrise care se referă la Sf. Sava pun în lumină mai multe adevăruri , greu de clintit:
  1) Goţii nu reprezintă acelaşi neam cu geţii: prin migraţiune lentă , venind spre zona de Curbură geţii aveau printre ei prizonieri din Capadocia ( probabil părinţii Sf. Sava ). Goţii aveau idolii lor, dar tolerau şi alte credinţe; toleranţa decurgea şi din statutul lor de foederaţi dar şi din politica lor de înaintare lentă : aşa au zăbovit prin Curbură mai mult de 100 de ani. Dacă pierdeau o anume luptă, persecuţiile salvau situaţia: am fost înfrânţi din cauza altor credinţe. Subiectul este arborescent.
  Ce reţinem: scrisorile legate de recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale Sf. Sava şi opera poetului exilat Ovidiu sunt puncte tari care ne obligă să deosebim goţii de geţi.
  2) După cum bine aţi zis: „ memoria colectivă“ a reţinut numele Sava, iar Lacul Gotiş, Vârful Goţilor ( pe acolo trebuie căutate nişte ascunzători ), apoi Goşa, Lacurile Goşei….etc.
  3) Tot memoria colectivă: satele Muscelul Cărămănesc, Camboru şi Scăieni ( toate nume dacice ) existau aşa la venirea goţilor însă acelei zone i se mai zicea ca în trecut – Plaiul Bourului ( există şi Valea Boului …. Bourului ..) , iar legenda spune despre acest animal care a sugerat aceste denumiri că în momentul în care îşi striga perechea ( dinspre Vârful Juncului ) aşa de tare fierbea ecoul că se desprindea frunza din copaci tremurând , iar prin anumite rosturi se dezgolea chihlimbarul.
  4) Geţii foloseau chihlimbarul , iar goţii plimbau aurul ( câteodată uitau unde l-au ascuns ).
  Fie ca Sf. Sava să ne fie de folos !

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru comentariu, domnule Rotaru! Ca de obicei, veniti cu completari pretioase. Va mai astept!

  RăspundețiȘtergere
 3. Paşte Fericit şi multă Lumină în suflet!

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc pentru urari. Hristos a inviat! Am lipsit o saptamana de pe net si am raspuns cam tarziu.

  RăspundețiȘtergere