joi, 7 octombrie 2010

Napul

Am in gradina o tufa de napi. Cei mai multi cunoasteti napul, dar fiind o planta a carei valoare a fost trecuta cu vederea si cultivarea lui a devenit doar accidentala, chiar si la tara sunt persoane care n-o cunosc sau nu stiu cat de valoroasa poate fi.
In primul rand sa prezint fizic napul ( helianthus tuberosum), numit topinambur prin unele tari. Mai jos vedem o tufa matura de napi infloriti ajunsi la maturitate, lujerii napilor depasesc in general 2 metri:

Am facut si un filmulet :



O tufa de napi asa cum arata ea vara (poza e facuta tot acum dar napii au fost cositi din greseala si nu au ajuns la maturitate, nu-i problema, de napi nu scapi decat cu metode radicale):

Napul infloreste la sfarsitul lui septembrie- inceputul lui octombrie. Florile napului sunt foarte frumoase, seamana cu floarea-soarelui, din acest motiv poate fi cultivat ca planta decorativa. Florile sunt melifere, toamna cand nu prea mai sunt alte flori devin cautate de albine.

Asa arata napii scosi din pamant, sunt niste tuberculi asemanatori cartofilor dar mai mici in general si cu forma neregulata


Asa arata napii recoltati si spalati (sa stiti ca se spala cam greu de pamant):

Napii sunt apreciati de copii, au consistenta unei ridichi rosii si sunt gustosi. Cei mai in varsta mi-au spus ca in copilarie era bucuria lor sa scormone in pamant dupa tuberculii acestia. Cati copii mai stiu acum ce sunt napii?
Napii nu-s doar o delicatesa pentru copii, sunt un aliment foarte sanatos. Contin vitaminele A, B, C si bogati in saruri minerale. Se pot face salate cu ei cruzi sau se pot prepara ciorbe, piureuri din napi, inlocuind cartoful. Si sunt si mai sanatosi. Pentru ca nu contin amidon ci inulina, un polimer al fructozei este recomandat diabeticilor pentru ca nu le afecteaza glicemia.
Legat de supravietuire: am citit pe undeva ca in al doilea razboi modial taranii francezi au supravietuit cu napi, napii fiind printre putinele alimente pe care nu le rechizitionau germanii. Chiar daca se incearca cultivarea lor agricola partea cea mai interesanta e ca napii cresc singuri, ii arunci in pamant si nu mai scapi de ei, ii tai, ii sapi si cresc ca iarba rea :) . Si nu trebuie neaparat sa ingropi doar tuberculul, ci cand cureti cu cutitul coaja napului sa pastrezi mugurii( asperitatiile de pe coaja) si sa-i ingropi in pamant. Nu au nevoie sa-i ingrijesti, cresc foarte inalti si umbresc orice buruiana si o sufoca, deasemeni nu sunt atacati de boli si deci se preteaza la culturi ecologice. Atentie ca daca sunt in preajma altor plante cultivate mai scurte le extermina [mie mi-au uscat o frumusete de liliac alb :( ]. Nu-s pretentiosi la sol, dar e bine sa aibe sol mai gras, apa de ploaie e suficienta dar nu strica sa puneti si furtunul pe ei. Personal daca as fi pus in situatia sa plec in pribegie pe langa cateva unelte mi-as lua niste napi cu mine. Fiind foarte apreciati de porci (de unde si numele de nap porcesc) cred ca as duce lupte grele cu mistretii, dar i-as pune intr-un loc bine ingradit cu lemn si catina. Toamna as avea prima recolta. Napii se pastreaza peste iarna in pamant, fiind rezistenti la ger inghetand si dezghetandu-se de cateva ori iarna nu-si pierd proprietatile si ii scoti atunci cand ai nevoie de ei, iarna sau primavara. O smecherie e sa tai cam la juma de metru tulpinile pana in ierna ca sa retina zapada deasupra tuberculilor si sa nu ingheta foarte rau plus ca au umiditate primavara. Se pot conserva peste iarna si prin murare alaturi de varza. Se pot si usca feli la soare sau in cuptor.
Napul (tuberculul) e mai valoros decat porumbul pentru animale. De asemeni si tulpina verde este un bun furaj pentru animale, se pot consuma de catre om si frunzele tinere si lastarii primavara in salate.
Despre proprietatile lui medicale: recomandat in anemii, stari de oboseala, diabet, afectiuni cardiace, tuberculoza, ulcer gastric, constipatie. Datorita cresterii imunitatii organismului previne bolile si aceasta mi se pare calitatea lui cea mai mare.
Subiectul poate fi imbogatit cu ajutorul vostru, orice informatie in plus e de folos.
Update adaug si o poza cu frunza napului:

55 de comentarii:

  1. Frate, excelenta prezentare. Si binevenita. Chiar nu stiam atat de multe amanunte despre napi. Multumesc mult .

    RăspundețiȘtergere
  2. Intaresc spusele lui Shinobi, multam frumos de informatii Marius :-) .

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent Marius! Te rog sa mai pui si o poza cu detaliu frunza si cum e prinsa pe tulpina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc tuturor. @Alex Voi reveni in curand (probabil maine) si cu poza ceruta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta prezentarea ta... acum putem face permacultura :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Domne,foarte buna prezentarea. Foarte rar vezi(cel putin aici la oras)prin supermarketuri,napi. Lumea ia cam uitat,desi este valoroasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc de lamuriri. Sotul a adus de la tara niste tuberculi si nu stiam ce sunt. Noroc de aceasta prezentare foarte la obiect care m-a lamurit ca in gradina mea au aparut niste napi. Chiar am sa-i las sa creasca in continuare.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Lamureste-ma si pe mine,locuiesc pe valea Muresului in loc Ilia si la noi in lunca creste cred napul salbatic.Tulpinile si florile sint exact ca in fotografie difera doar rizomii.Rizomii sint lunguieti ,pina la 1O cm de culoare alba,dar dupa ce ii scoti din pamint se inchid la culoare.Sint comestibili am cules intr-o zi cam 1 kg si am mancat in fiecare zi cam 1OO gr.,sunt un pic dulci.Din astia din fotografia ta nu am gasit inca.Sunt foarte invazivi,cred ca au fost adusi de apele riului Mures cind sa revarsat.Se poate distruge cu diferite ierbicide,cind invadeaza culturile agricole,Am sa fac niste fotografii la rizomi poate reusesc sa-i postez pe blog sa-i vedeti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut, eu am avut un drum de facut la Alba Iulia cu trenul si am fost uimit de suprafetele agricole de prin luncile transilvanene ale raurilor invadate de napi. Tulpinile erau mai scurte decat cele din gradina mea, cam in jur de un metru maxim. Erau foarte desi. Culturile agricole erau despartite de zonele cu napi :). Am retinut localitatea Racos si orasul Sighisoara unde cresteau pe prundul raului. Banuiesc ca acelasi gen de napi sunt si in localitatea ta. Legat de forma rizomilor cred ca-s inruditi cu cei de la mine, dar sunt tot napi. Nu-s expert in plante dar ca exemplu cica in Romania cresc cam 350 de specii de maces ( din Ovidiu Bojor luata informatia), deci si napi trebuie sa fie de mai multe feluri. Poza nu cred ca se poate pune pe blogul meu direct ci o postezi cu picasa si scri linkul intr-un nou mesaj. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. ACUM CAND AVEM PROBLEME CU CARTOFII,PROBLEME LEGATE DE BOLILE LOR CAT SI A PRETULUI EXAGERAT DE MARE,CRED CA AR FI CAZUL SA NE GANDIM SI LA NAPI CA O VARIANTA DE A IESI DIN CRIZA!!!
    AM INMULTIT NAPII IN GRADINA.I-AM GASIT CA PLANTA ACUM 20 ANI CAND M-AM MUTAT IN ACEASTA GOSPODARIE. DE CAND MI-AM TRAS INTERNET AM DAT IMPORTANTA ACESTEI PLANTE ,MAI ALES CA NU ESTE DELOC PRETENTIOASA.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cica ar fi fost folosita si in industria alcoolului. Nu am gasit amanunte, dar o sa incerc la vara sa vad daca zdrobiti si cu ceva zahar, fermenteaza. Ne-am scoate ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se face țuică de napi.. Am avut și eu.. Am pierdut sămânța... Acum caut sa cumpăr sa plantez iar.... Sunt foarte guatosi și sanatosi

      Ștergere
  12. Buna ziua.Acum 4 ani am rugat o doamna care vindea niste flori galbene f. frumoase pe un frig naprasnic (toamna-iarna) sa-mi aduca si mie cateva radacini.Din 12 buc.au crescut f.multe tufe pana la 3m pline de flori minune.Doi-trei ani am fost f. incantati,dar cand ne-am dat seama ca pur si saimplu ne umpluse tot terenul,intrau si in casa,am intrat in panica.Nu am reusit sa fim categorici cu extirparea(?),darzilnic smulg radacini,iar primavara si toamna angajez 3-4 persoane sa-i scoata la casma(cu plugulnu am rezolvat nimic),platim,10-20 de transporturi cu caruta,dar in zadar.Sunt o teroare.Ne-am gandit sa parasim gospodaria (casa de vacanta cu 1000mp).Cautand idei radicale, am descoperit articole cu importanta acestei plante?!..Noi am apreciat doar florile,nu cred ca avem curaj sa mancam radacina! Solul este plin. S-a dus orice speranta dea avea floricele si pomi fructiferi. Va rog sa-mi dati idei. Ce pot sa fac?? Dna.Ica acccccci@yahoo com

    RăspundețiȘtergere
  13. Doamna Ica, as vrea din tot sufletul sa va pot ajuta. Dar nu pot decat cu idei, pentru ca nu am pregatirea necesara.
    Este napul (comestibil) sau floarea cealalta (care nu cred ca e comestibila)? Cred ca dupa ce arati sau sapati pamantul sa aduceti din vecini catva porci (daca tot nu locuiti permanent acolo) timp de cateva saptamani, vor termina treaba mancand toti tuberculii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua.
    Va rog mult sa imi spuneti unde as putea gasi tuberculi de napi de vanzare pentru ca as vrea sa plantez cativa la mine in curte. Sau poate vreti dvs sa imi vindeti? Am cautat prin toate cunostintele si nimeni nu are iar de supermarketuri nici nu mai vorbesc.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua Nina,
    trimite-mi adresa ta de domiciliu pe mariuscolac@gmail.com si cand voi ajunge la tara ( intr-o saptamana , doua)voi face un colet ptr tine. Vb cel mai sigur pe email.

    RăspundețiȘtergere
  16. Napii ajung uneori la inaltimi de peste 4m. Am cultivat in gradina. Necesita un spatiu mare intre randuri pentru a realiza o producţie mai mare. Uneori nici erbicidul SDMA nu-i afecteaza. sunt avantajaţi de terenurile usor nisipoase. Producţia unui cuib bine dezvoltat este superioara unui cuib de cartofi. Am cultivat trei randuri cu napi lungi de 10 metri şi am reusit sa umplu un butoi de 200 litri. Fireste, volumul ocupat este mare din cauza formelor tuberculilor. Am cultivat doua soiuri, unul alb şi altul rosu. Napii sunt consumati de porci, pasari, vite şi de catre sobolani. Ultimii sunt o pacoste. Ajungi in situatia sa nu mai scoti nimic din pamant

    RăspundețiȘtergere
  17. Mutumesc pentru interventie. Ai dreptate in ceea ce ai scris.Sambata am scos de pe circa catva metri patrati un cos cu varf cu napi. Pai daca aveam cartofi nu scoteam decat jumatate de galeata. Si daca aveam un sol nisipos s-ar fi dezvoltat in voie, eu ii am intr-un sol clisos si au crescut mai micuti si contorsionati, plus ca se spala mai greu huma de pe ei. Deci e bine pamantul sa fie nisipos. Mama imi spunea ca avea la bunici napii intr-un colt de vie si scoteu mereu pentru porci si nu se terminau.
    Intr-o lume cu probleme alimentare le prevad un viitor frumos.

    RăspundețiȘtergere
  18. Interesant ce ai scris aici.. eu insa am o problema mare cu ei.. s-au extins pe aproape tot terenul de 3000 mp patrati si de cativa ani ma lupt cu ei sa scap si nimic. Acum cativa ani au dat ai mei cu o solutie impotriva lor, apoi le-au dat si foc, dar ei sunt tot acolo. Vreau sa vand terenul (se afla in Gruiu-Snagov) si mereu inainte de a merge cu un potential cumparator trebuie sa merg sa fac "curat", asta insemnand binenteles si bani si timp pierdut si m-am saturat. Nu stiu cum sa scap de ei, ma ajuta cineva? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  19. Sper ca cineva sa poata veni cu o solutie la problema ta si a celor care mi-au mai scris pe tema asta. Sper din toata inima pentru ca dupa ce am citit mesajele voastre despre invazia napilor am intrat si eu in panica :). Si nu doar de napi ma tem (zic mai incolo si de ei) ci de florile acelea inrudite cu napii de care am scris mai sus. Pentru ca doresc sa pun trandafiri langa gard, iar florile acestea umbresc totul am decis sa le elimin. Gardul fiind de lemn pastreaza prea mult umezeala tinuta de umbra florilor si da impresia ca e afectat prea devreme. Am scos galeti intregi de tuberculi de flori iar acum primavara au rasarit de parca nu facusem nimic. Disperare totala. Asa ca le-am lasat sa rasara lastari de catva centimetri si cu lopatica scot fiecare tubercul in parte. Am scos asa alte galeti cu tuberculi. Mai rasar catva dar ii scot cum ii indentific. Munca de chinez nu alta. Sper ca intr-un an-doi sa extermin florile astea pacatoase. Zic pacatoase pentru ca sunt mai multi tuberculi decat pamant, eu le zic tumori. Nu mai ramane materie organica pentru alte plante. Si de multe ori am umblat la radacina altor flori afectandu-le ca sa-i scot. Am stricat si gazonul asa pentru ca l-au invadat. Am intrebat vecinii care cultiva aceste flori de foarte multi ani si ei ma linistesc spunandu-mi ca le tin in frau in felul urmator: le lasa sa cresca de catva zeci de centimetri si le smulg. Le lasa doar pe cele din sectorul destinat lor. Evident ca voi face si eu la fel dar fiind plecat de la tara mai mult timp ma tem sa nu le fac mai tarziu fata daca nu intervin la timp. Cred ca metoda poate da roade si la napi, smulgand lujerul mare atunci cand deja tuberculul e epuizat pentru cresterea lujerului, dar nu prea tarziu sa nu poata produce alti tuberculi. Metoda cu cositul si aratul nu da roade. De napi mei nu ma prea tem, sunt pusi intr-un loc cu pamant clisos (pentru recolte bogate e recomandat pamant nisipos doar daca pot fi controlati in raspandire) si nu se pot raspandi prea usor, dupa ce am scos eu si un cetatean platit pentru asta in total cam 2 roabe i-am lasat sa rasara si am scos dupa metoda mea cu lopatica individual, lasand doar pe cei care doresc sa-i am de prasila ca am planuri cu ei. Regula la napi e sa-i cultivi intr-un loc de unde nu se pot raspandi, daca scapa or sa arate terenurile arabile ca pe langa Sighisoara :). Doar un agronom cred ca te poate ajuta Criss, sper sa citeasca unul mesajul tau, e pacat de teren sa nu-l poti valorifica! Exista ierbicide dedicate pentru fiecare buruiana, trebuie sa existe nash si pentru napi!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Abia acum am dat de blogul dvs. Mama mea are la sat in gradina napi de cand ma stiu eu (44 ani) si am incercat absolut toate tipurile de ierbicide chiar si in forma foarte concentrata, varianta cu porcii, i-am. ,,tuns'' si am pus un strat gros de cenusa peste tot terenul, am avut o gramada de oameni sa-i scoatem la mana tubercul cu tubercul, etc. NIMIC!!!!
      Am incercat de la metode oficiale pana la povesti si inventii, dar se pare ca. ,,planta asta blestemata'' nu are leac! Ce am incercat si functioneaza temporar, este lucerna. Cultivat lucerna si atata timp cat exista si creste lucerna, napul nu creste. E, cand crezi ca ai scapat de napi, dupa 3-4 ani si numai vrei lucerna si incepi sa cultivi legume sau altele, saraciile astea de napi, parca apar din iad. Asa ca, dragilor si respectabili iubitori de napi, daca doriti napi (sa cumparati) cu mare drag puteti sa va imbelsugati din gradina mamei mele pe gratis. Tin sa mentionez ca pe un metru partat am scos la mana si doua cosuri mari de tuberculi blestemati. Un singur lucru nu am incercat, acid sulfuric cu stropitoarea :)))
      dariusvalentin3004@gmail.com

      Ștergere
  20. Multumesc mult pentru raspunsul prompt:). Sper sa reusim sa le gasim nash-ul,iar dumneavoastra sa reusiti in planurile pe care vi le-ati propus; de asemenea sper sa reusesc sa gasesc si un cumparator :), cine stie poate e cineva pe aici cu bani interesat de afaceri cu napi hehehe si ma scapa de "cosmar" :). Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  21. iti multumesc pentru articol, mi-a fost foarte util. Tocmai am vazut in piata o doamna batana care vindea napi si nu stiam ce sunt ori ce pot face cu ei.

    acum m-am luminat, te pup dulce

    RăspundețiȘtergere
  22. salut, stie cineva de unde pot achizitiona seminte de nap? vreau sa cultiv 0,5 hectare daca stie cineva un furnizor rog sa-mi scrie pe mail: alexandru.riza@yahoo.com multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. Excelent articolul. Bravo.

    RăspundețiȘtergere
  24. ionutzlucian: Esti maxim cu articolul. Tata ma tot bate la cap sa aflu ceva de napi,k are la sat dar la el nu sau raspindit si este un sol nisipos. si pt cei care vor sa ii starpeasca sa incerce un ierbicid pt stuf sauceva asemanator.

    RăspundețiȘtergere
  25. Edgar Cayce a recommandat pentru tulburarile pancreasului si ale tubului digestiv- napul al carei tulpini seamana cu floarea soarelui topinamburul galben sau Helianthus tuberosus, numit și „picioică”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „guli" este o plantă din familia Asteraceae, aparținând ca și floarea soarelui de genul Helianthus. a nu se confunda cu napul-brasica napus care seamana cu rapita.
    Topinamburul sau nap se coace in folie de aluminu de marimea unui ou si se consuma in fiecare saptamana pentru ficat, pancreas

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna Mariua!Spune-mi, te rog, cum si cand insamantez semintele de napi?

    RăspundețiȘtergere
  27. Salutare,
    Pui tuberculii in pamant precum cartofii. Efectiv ii introduci in pamant la mica adancime. Sa-i pui mai rar . Daca nu ai destui tuberculi atunci tai tuberculii asa incat sa ai cate o excrescenta din care sa incolteasca. Eu am pus coaja curatata de pe napii pe care i-am mancat si tot au rasarit.
    Acum primavara e timpul insamantarii, apoi in fiecare an chiar daca ii vei scoate tot iti vor rasarii din cei ramasi in pamant.

    RăspundețiȘtergere
  28. toti napii sunt comestibili? sau mai bine zis de unde stim care sunt cmestibili? am si eu niste flori care sunt exact ca cele pe care le-a prezentat Marius dar au rizomii lunguieti insa, da, se inmultesc mult

    RăspundețiȘtergere
  29. Salutare,
    am avut acum doi ani in fata casei florile de care zici: helianthus giganteum se numesc. Pe cand napii adevarati sunt helianthus tuberosum.
    De doi ani duc "meci" cu giganteum si tot mai rasare. Sper sa-i extermin definitiv anul acesta.
    Giganteum era gata sa-mi distruga tot gazonul ( de fapt am iarba, pajiste, nu suport gazonul ) din fata casei unde se intinsesera. Am citit ca acei mici tuberculi lunguieti ca se pot manca dar pe mine ma oripileaza cand ii vad, invazivi cum sunt ma duc cu gandul la celulele canceroase. Am vazut undeva o bucata dintr-un cimitir invadata de giganteum, nu se mai vedeau cruci, nimic.
    Napul adevarat e alta treaba, poti compara din imaginile puse de mine cu cele ale florilor tale, vezi diferenta la frunze si tuberculi. O data vazuti ii deosebesti.

    RăspundețiȘtergere
  30. Am si eu o intrebare la care vreau un rasp. urgent : pe terenul meu agricol cultivat 1 cu grau si altul cu porumb au aparut o multime de napi! Ce erbicid putem folosii sasu cum sa scapam de ei ?
    Astept raspuns !

    RăspundețiȘtergere
  31. vin sa-i scot eu gratis fara gluma

    RăspundețiȘtergere
  32. si eu vreau sa scap de ei k mau invadat toata cultura de porumb si nu mai creste nimik pe langa ei....va rog datimi o idee.

    RăspundețiȘtergere
  33. Imi permit sa intervin in aceasta discutie avand in vedere ca eu folosesc aceasta planta cu rezultate vizibile in tratamentul diabetului.De altfel se gasesc in farmaciile naturiste pastile cu topinambur.Asa cacine are in familie bolnavi de diabet poate folosi cu incredere aceastaplanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru completare. Daca doar amintisem de efectul benefic in diabet al napilor, faptul ca cineva confirma prin practica e mai mult decat satisfacator.

      Ștergere
  34. Se gasesc de cumparat in Cluj? Stie cineva? Cum au gustul, sunt buni pt salata fresh?

    RăspundețiȘtergere
  35. Este recomandat si in GUTA deoarece reduce cantitatea de acid uric in sange.

    RăspundețiȘtergere
  36. eri am fost la pamintul arabil sa vad cum a esit porumbul si va spun sincer ca mi-a stat rau de tot s-au inmiltit bunatatea de napi tot terenul e grav de tot,cum sa scap de ei?Cui le trebuie va cadonez fara bani,poate aveti animale de crescut numai veniti si-i stringeti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 0764454645
      elena..doresc sa cumpar...unde locuiti, ca zona?

      Ștergere
  37. Stiu ca-s buni pentru sanatate,dar sa creasca acolo unde ii doreste lumea nu unde incurca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Silvia ti-am sters din greseala mesajul "Salutare la toti sei ce iubesc napii "!
      Te salut si eu!

      Ștergere
  38. cine ma poate ajuta si pe mine cu cativa tuberculi de hellianthus giganteum ,sunt un apicultor din galati si detin un teren unde u creste nimic folositor si pe care vreau sa cultiv aceasta planta invaziva

    RăspundețiȘtergere
  39. Andrada, gasesti si pe langa Dunare cati vrei. Daca vrei mari, treci Dunarea si in Delta vezi urmele mistretilor ca niste santuri. De acolo se servesc ei.

    RăspundețiȘtergere
  40. Am și eu napi, helianthus tuberosum (arată exact ca în pozele de mai sus, din articol). Sunt invazivi, dar nu s-au întins supărător.
    Totuși, ce mă intrigă, este că nu fac flori. Cred că una sau două flori la tufa de doi metri lățime. Aveți idee de ce?

    (Am făcut napi la cuptor cu verdeață și usturoi. Au fost excelenți, buni de tot. Dar pe urmă era să murim de durere de crampe la burtă. :) Așa că aveți grijă, consum moderat.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://ierburiuitate.wordpress.com/2013/11/24/topinambur-napul-porcesc/

      Napul-porcesc conține proteine, dar deloc grăsimi și, poate surprinzător, este lipsit de amidon, ceea ce îl face recomandat în cazul persoanelor cu diabet. Este bogat în potasiu, fier, fibre, fosfor, cupru, niacină (vitamina B3) și tiamină (vitamina B1). Principala sa calitate, însă, este cantitatea mare de inulină, un carbohidrat bogat în fructoză, care îi conferă un gust dulce plăcut. Cu cât este mai mult timp depozitat cu atât gustul va fi mai dulce, datorită unor procese chimice care descompune inulina în fructoză – acest lucru este important în procesul de utilizare a napului-porcesc, căci organismul uman nu are abilitatea de-a procesa inulina. De aceea este de preferat să gătim cu napii ținuți o vreme la cămară, ca ei să treacă prin acel procesc natural de transformare – altfel, napii abia scoși din pământ pot cauza dureri de stomac și flatulență. Este un motiv pentru care, odată cu creșterea popularității cartofului, cea a napului-porcesc a scăzut, devenind mai degrabă mâncare pentru animale – de unde și numele. Însă planta are o savoare deosebită și preparată așa cum trebuie este o mâncare sănătoasă și delicioasă.

      Ștergere
    2. Inulina e prezentă și în rădăcina de andivă (care nu e derivată din cicoarea sălbatică). Are și proprietăți bune, plantele care o conțin sunt recomandate în dieta diabeticilor (mai ales pentru efectul benefic asupra pancreasului), inulina e foarte căutată în industria farmaceutică (pe fosta moșie a lui Alecsandri de la Mircești se cultivă andiva încă de pe vremea lui - el a adus-o în cultură în Moldova - și multă vreme localnicii au vândut rădăcinile de andivă fabricii de medicamente din Iași). E adevărat și că un consum neadecvat de inulină (din topinambur sau din cicoare) poate produce neplăceri stomacale. Dar... vă aduceți aminte de INKA? Acel surogat de cafea din vremuri trecute. Ei bine, este cafea (KA) din inulină (IN), obținută din rădăcini de cicoare sau de topinambur.

      Ștergere
  41. caut napi sa cumpar, chiar si plata sa sadesc...
    0764454645
    excelenta prezentare...m-a convins

    RăspundețiȘtergere
  42. Era cea mai mare fericire in copilărie sa scap repede de la școala , găsisem o grădina părăsită in care erau napi , scormoneam dupa ei , imi umpleam buzunarele ajungeam acasa si primul lucru era sa ii spăl sa ii curat ii tăiam si ii mâncam simpli sau cu sare . Acum caut sa cumpăr in bucuresti si nu am idee unde pot găsi ..

    RăspundețiȘtergere
  43. Excelent articol! Multumesc Marius! Am si eu napi porcesti in gradina, au crescut uriasi pentru ca i-am si udat mult. Nestiind ca infloresc doar atat de tarziu...desi anul trecut au facut vreo 2 flori tot prin septembrie...i-am taiat in august, cand am constatat ca imi umbreau alte plante. O sa incerc si eu tuberculii, m-ai facut curioasa. Si o sa-i dau si unui prieten care are diabet.

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna ziua,
    Am si eu in gradina, napi... Am plantat pentru prima data< anul acesta, in primavara. Am vazut anul trecut la cineva in gradina, pentru prima data... mi-au placut ca se dezvolta in inaltime. Stiind ca am un loc din gardul meu, pe unde trec vecinii si isi "rup gatul" uitandu-se in curte, am plantat langa gard bulbii primiti de la prietenii mei. am avut o surpriza placuta anula acesta! In afara de faptul ca au crescut repede, au depasit gardul si nu am mai avut probleme cu trecatorii curiosi, este ca si un gard viu. acum, la inceputul lui Octombrie sunt plini de flori galbene si au ajuns sa masoare 4 m in inaltime!!! Din pacate o parte dintre ei au fost culcati la pamant de o rafala de vant. Pentru anul viitor voi avea grija sa-i leg de gard...
    Toate cele bune!!!

    RăspundețiȘtergere
  45. Bună ziua! Am pe un teren fff mulți napi. Dacă este cineva interesat sa ma contacteze.

    RăspundețiȘtergere