sâmbătă, 29 mai 2010

Topor cu coada lunga

Mi-am dorit de mai demult un topor cu coada lunga. Acum il am. Am cumparat la sfatul lui Razvan Serban un topor rezonabil la pret si calitate. Initial i-am pus o coada din comert asa cum m-am priceput si eu. Foarte mandru l-am aratat unui var care in timpul liber e si rotar si i-am produs stupoare: "arata frumos toporul tau dar nu asa se pune o coada, se pune din lemn pe fibra si se baga de jos in sus si trebuie sa ii mai largim la forja urechile ca sa ia coada mai multa pentru ca iese prea ingusta." Dezarmat i l-am predat cerandu-i sa ii puna si o aparatoare de metal pe coada pentru ca atunci cand tai cu el sa nu i-o stric in lemne. Rezultatul se vede in pozele de mai jos:
Coada e din frasin. Lungimea totala a toporului este aproximativ 1,2 m.


Intentionez sa-l am tovaras de haladuit pe coclauri. Ma voi folosi de lungimea cozii pentru a taia de la distanta sau apleca maracini pentru a avea acces la cules catina toamna sau alte fructe de pe poteca, pentru a ma sprijini la mers, a descuraja caini si evident pentru a taia lemne. I-am trasat pe coada (nu se vad in fotografii) doua semne la jumatate de metru si un metru pentru a masura eventuale chestii cu el.

Update- Am adaugat la sugestia lui emil b o aparatoare lamei toporului:

15 comentarii:

  1. Foarte frumos, am si eu unul cu coada lunga dar vechi si mai micut, nu arata asa bine ca al tau.
    Sa-l folosesti cu placere este intradevar o unealta utila.
    PS. Fa-i o aparatoare pentru lama sau macar pune banda adeziva pe tais (eu asa fac) cand iesi la plimbare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru apreciere! Ai dreptate, trebuie sa-i pun o aparatoare pe tais pentru a nu ma rani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte fain! Parca coada e prea lunga in raport cu capul. Dar asta este doar o opinie personala. Daca te simti comod cu el, lasa-l asa.

    Coada poate fi introdusa si invers. Dar cum a facut prietenul tau asigura o pridere mai solida.

    Englezii am vazut ca fac o crestatura cu un fierastrau exact unde o sa vina pana. Apoi introduc coada in cap asa cum ai facut tu prima data. Dupa aceea bat o pana solida si mai baga si niste tinte metalice (nu stiu exact cum le zice).

    Deci nu te descuraja ca ai facut gresit ce ai facut. Sunt mai multe metode de a face un lucru. Si nu inseamna ca ai facut neaparat prost. La noi la romani daca nu faci cum ai invatat din stramosi inseamna ca nu ai facut bine. M-am lovit si eu de situatii din astea. Daca faceam altfel un lucru imi ziceau ca nu fac bine desi ajungeam la acelasi rezultat.

    Avantajul de a introduce coada cum ai facut tu prima data este ca poti face o coada curbata cu o anatomie asemanatoara cu cea de la topoarele Gransfors (si alte modele). La noi e tipica coada dreapta.

    Asa ca nu te mai dezarma asa usor! :).

    De unde ai luat capul de topor si cat a costat. Arata bine. As vrea si eu un cap ca sa incerc sa fac o coada.

    Numai bine!
    Alex

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi de incurajari Alex! Asa e, am bagat prima data coada dupa metoda englezeasca pe sus si am impanat-o bine cu pene de fier. Dar cum suntem pe plaiuri mioritice i-am dat dreptate lui varu-miu si am acceptat coada pusa traditional.
    Capul l-am cumparat de la Buzau de la un magazin de fero-metale unde mi-a recomandat Serban Razvan, a costat doar 20 de lei. Daca nu gasesti la Bucale sau nu ai rabdare pana ne intalnim la workshop-ul de la Siriu poate iti aduc eu unul pe 6-7 iunie cand vin la Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca e aduci la Siriu. Ca sa avem ceva de facut :D.

    RăspundețiȘtergere
  6. ok, atunci vei avea de pus coada toporului la Siriu :)!

    RăspundețiȘtergere
  7. Super!
    As vrea si eu cap din asta de topor in cazul in care vin la Siriu. Se poate?

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte fain toporul tau! Dupa gustul meu coada este putin cam lunga, dar asta este o chestie strict de preferinta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu mai vin la Buzau, asa ca toporu ramane pe alta data. Oricum multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, coada e putin cam lunga. O mai tin o vreme asa,daca nu-mi foloseste asa de lunga o mai scurtez putin.
    @YxK-da, pacat ca nu poti veni. Ramane pe alta data!

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut,Marius! Varul tau are dreptate,exista un sens(directie)normal(a) in toate actiunile. Metoda traditionala este alegerea buna,adica introducerea cozii in urechea toporului de jos in sus. Este o simbolistica a nasterii,yang(principiul masculin reprezentat de lemn ) si inn(principiul feminin reprez.de urechea toporului)Lemnul reprezinta si coloana vertrebrala dreapta,nu curba ca la englezi care sunt pe invers(vezi volanul pe dreapta sistemul de masura si greutati samd.Te-ai intrebat, de ce fetele si flacaii,prinsi in HORA, se rotesc in sens levogir(invers acelor de ceasornic)? DE MII DE ANI PE ACESTE PLAIURI MIORITICE?!Muntele GODEANU-ROMANIA este punctul cel mai greu de pe pamant.Adica e buricul de fier al Pamantului.Scrierea descoperita la Tartaria-Cluj-Napoca,scheletul descoperit de profesorul Nicolaescu-Plopsor,la Bugiulesti-OLT datat ca avand o vechime de peste 6500 ani.Am sa inchei aici cu rugaminte sa-l cinstesti pe varul tau ,nu c-o bere,ci cu trei beri,din partea mea.O sugestie daca imi permiti:si eu cred ca este prea lunga coada,putin mai jos de sold ar fi ideala.Nu i-ar strica in varf o bucata de burghiu vidia sau un manson de protectie.Toate cele bune, si nu uita de varul TAU.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Vali Popas- foarte interesante aceste observatii. Sa sti ca m-ai provocat pentru viitor ca in actiunile mele sa tin cont mai mult de aspectul traditional, trebuie sa citesc ceva in acest sens.
    Coada stiu ca e cam mare, dar vreau sa o tin asa macar pana la toamna sa vad daca imi e de folos la catina (am niste planuri cu toporul :)), daca nu, atunci o scurtez.
    Mi-ai atras atentia cu faptul ca s-o scurtez mai jos de sold si m-am luminat, acum inteleg de ce se vede asa disproportionat: omul e impartit la sold in raportul numarului de aur, raport care imparte frumos un segment in doua segmente neegale (raportul dintre segmentul dat supra segmentul mare este egal cu raportul dintre segmentul mare supra segmentul mic). Probabil ca daca toporul ar fi fost tinut in mana de un om mai inalt si i-ar ajunge exact la sod atunci ar arata armonios in raport cu acel om.
    Am deja in plan sa pun un manson de protectie din piele sau cauciu, dar nu voi pune ceva metalic pentru ca e si lama de fier si ma tem sa nu cumva sa atraga fulgerul. Am si eu fobiile mele :).

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa este,raportul de aur impreuna cu sirul lui Fibonacci sunt prezente in natura,pictura,sculptura samd. Sa auzim de bine, Vali

    RăspundețiȘtergere