miercuri, 28 aprilie 2010

Foaie de cort militara

M-a intrebat cineva cum arata o foaie de cort militara. Cei mai multi o cunoasteti, poate ca in primele iesiri pe care le faceati in natura va insotea. Acum poate ati depasit acest nivel, aveti foi de cort moderne, asa numitele tarp-uri. Cele moderne de outdoor sunt mult mai usoare pentru o suprafata si mai mare, mai sigure, cu forme speciale pentru a oferi adapost. O sa-mi iau si eu una in curand.Pana atunci inca o folosesc pe cea militara, mai mult in loc de patura pentru a sta pe ea la iarba verde, ocazional o fac umbrar. Am folosit-o si ca pelerina. Am tinut-o intr-o vreme in portbagajul masinii in caz de Doamne-fereste: daca ploua si am pana si trebuie s-o iau pe mine, bate piatra si o pun pe parbriz, e frig si ma invelesc cu ea, pun ceva pe bancheta si nu vreau s-o murdaresc si atunci asez pe foaia de cort. Am asezat-o sub mine cand am avut odata o problema si m-am bagat sub masina (eram imbracat la tol). Se pot imbina 2 foi prin gaicile si nasturii de pe margine si se dubleaza suprafata.
Cateva poze:
-foaia de cort intinsa:

-fanta prin care se poate scoate mana cand este folosita ca pelerina:

-fanta deschisa, se vede ca sunt doua straturi:


-fanta inchisa cu nasturele (asa se numeste? nasture?):




-foaia de cort pregatita pentru a fi folosita ca pelerina, se aseaza pe diagonala si se indoaie un colt care se prinde cu 2 nasturi, apoi se strang cele doua sireturi in zona care formeaza gluga:



-inca o poza cu foaia in postura de pelerina, se observa ca pe exterior fantele sunt inchise cu cate 2 nasturi, se mai observa ca pelerina se inchide in fata cu mai multi nasturi. Acest gen de pelerina e buna pentru ca e larga, poti sa ai rucsacul in spate ca il acopera fara sa te jeneze:

Cam atat despre ea, daca ati folosit-o si vreti sa completati la cele spuse cu alte utilizari va astept.

9 comentarii:

  1. Si eu detin doua bucati de prin armata nemteasca, sunt foarte rezistente si foarte practice, au si membrana Gore-Tex, dar sunt prea grele pentru a fi luate in ture lungi. Le iau deobicei cand merg cu masina, in rest in pod cu ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am cantarit-o : 1464 g. da,cam grea pentru ture lungi. Dar nu greutatea mi se pare de speriat ci volumul pe care il ocupa.Eu o indragesc totusi in ciuda greutatii si volumului pentru ca fiind rezistenta nu o menajez deloc si o trec prin toti maracinii (maces, catina, paducel care sunt dominanti la mine in zona) fara teama.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu una prin atelier, facuta rost pe cand eram militar, dar sincer nu am folosit-o decat sa ma bag pe sub masina sau pe sub motocicleta. Mie nu imi pare asa de impermeabila; imi aduc aminte ca le foloseam prin poligon la trageri dupa ce ploua, le intindeam ca sa putem trage din pozitia de lupta culcat.
    Ca material este foarte rezistenta, cred ca e un doc sau un tergal.

    RăspundețiȘtergere
  4. Marius, multumesc mult. Sunt foarte multumit de faoia de cort. Materialul este foarte rezistent si cred ca se poate impermeabiliza cu ceara si parafina.

    RăspundețiȘtergere
  5. S-o stapanesti sanatos! Daca cumva faci experimentul sa ni-l prezinti si noua.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut am si eu o foaie de cort, dar diferita de acestea.Are forma trapezoidala, undeva la 300-500 g, perfect impermeabila, are acele fante, nasturii, gluga o are intr-un buzunar, dar nu stiu cum sa o folosesc ca si poncho. Daca aveti vreo idee spunetimi va rog si mie !

    RăspundețiȘtergere
  7. Salutare,
    imi pare rau dar ma pricep doar la foaia militara romaneasca si nu te pot ajuta. Incearca pe forumul bushcraft.ro/forum ( sa vi cu un link sau cu ceva f0tografii) poate mai are cineva o foaie asemanatoare si te poate ajuta

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut. Eu am cumparat ieri 2 foi de cort noi cu gandul sa le transform in prelata auto. Mare mi-a fost dezamagirea cand am vazut ca au buzunare ,snur,fante,dar citind acest topic ma gandesc acum ca sant utile asa cum au fost gandite si e posibil sa le pastrez. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sal la toată lumea.Încerc sa dau de urmă unei fibre cort din care sa-mi fac acoperișul la un gaz m 461 pe care tocmai l-am luat.Știe cineva ?
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere