miercuri, 29 februarie 2012

Paine de casa din amestec faina alba cu faina neagra


De ceva timp incoace fac paine de casa. Sunt un mare consumator de paine, daca nu-mi place painea atunci e compromisa masa pentru mine. Iar daca nu mananc paine intr-o zi ma doare stomacul. Rar mai cumpar paine, doar atunci cand nu am timp sa fac, plec pe undeva si las pe alta zi facutul painii. Amestec mai multe tipuri de faina: alba, neagra si de cateva ori secara. Adica ce imi pica pe chelie sa cumpar de la magazin. Incerc sa mananc sanatos si gustos cat se poate ( totusi faina din comert nu prea mai e faina cu aditivii acestia, plus ierbicidele pe care le-a suportat graul). Recunosc, sunt doar un profan,daca vreti paine sanatoasa uitati-va la Iulian , mananci painea cu ochii la baiatul asta. Face paine adevarata cu maia. Eu mai am de invatat, voi face paine cu drojdie pana cand voi optimiza procesul, apoi voi incerca sa imi fac maia dupa reteta pusa de Iulian.
Imi faceam painea saptamanala si deja tarziu cand o pusesem la crescut mi-a trecut prin cap sa-i fac cateva poze. Primele etape nu le-am surprins. Eu fac pentru inceput asa numita impropriu "maia" din faina, apa calduta si drojdie ( fac un fel de laturica calda) , adica stimulez drojdia sa iasa din starea de latentza hranind-o. Dupa circa o jumatate de ora,cand "laturica" mea face basici, semn ca drojdia a revenit la viata adaug faina din mai multe sortimente, sare dizolvata in putina apa,putin ulei, framantand pana a capatat aspectul cunoscut de aluat.
De aici m-am luat de poze. Am pus aluatul la crescut acoperind ligheanul cu un celofan. Pentru ca am bucataria cam rece si e nevoie de caldura apelez la un truc: ligheanul cu aluat l-am asezat deasupra altui vas mai mic cu apa fierbinte, aburii incalzindu-l pe cel cu aluatul stimuland cresterea:


Aluatul partial crescut, se vad taratele. Crucea am facut-o ca semn de multumire Celui de Sus dar si pentru ca aluatul tinde sa se opreasca in stratul superior si-i dau voie sa creasca.


Aluatul l-am impartit in doua, fiecare l-am impletit in trei si pus in tavi unse cu ulei. Am dat cu faina pe deasupra aluatului sa nu se lipesca de stergarele cu care acopar tavele si am pus din nou la crescut. Asa arata aluatul pus in forme la crescut:



Dupa ce a crescut bine:




Am pus la foc domol si dupa circa o ora am scos painile:



Gustoase si hranitoare!


P.S. Puteti sa uitati de reteta de mai sus, nu mai fac demult paine in acest fel. Acum cu o reteta mai simpla, coc direct pe piatra de copt.  http://mariuscolac.blogspot.ro/2013/01/paine-cu-cartofi-coapta-pe-piatra.html