miercuri, 23 februarie 2011

Manastirea Carnu





Cel mai cunoscut si vizitat loc de la noi este Manastirea Carnu. Despre asezarea si istoricul ei s-a cam tot scris pe internet , dar de cele mai multe ori cu inexactitati. Unele grosolane. Asa ca voi lasa mai bine un specialist sa va spuna : Stefan-Grigorescu-Ialomita .
Adaug doar ca acest vechi asezamant monahal a fost redeschis dupa revolutie de catre I.P.S. Epifanie al Buzaului si al Vrancei, prin construirea paracliselor noi si a chiliilor.
Soborul de maici si surori e condus de maica stareta stavrofora Antonia Vrabie iar preot duhovnic este parintele Dometian.

Voi atasa doar fotografii cu ceva comentarii.
Biserica veche cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, momentan in conservare, pana la restaurarea picturilor. Aproape un secol si jumate aceasta biserica a fost parasita , iar picturile scrijelite :














Paraclisul mare din biserica noua cu hramul Sfantul Epifanie:







Paraclisul mic din biserica noua cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel:



Imprejurimile:





Curtea manastirii frumos ingrijita:









Totul este atat de bine ingrijit de maicile si surorile conduse de maica stareta Antonia stavrofora, cu ajutorul credinciosilor.
Trapeza unde credinciosii si vizitatorii sunt ospatati dupa Sfanta Liturgie:


marți, 8 februarie 2011

La Predeal

Asa-i ca va asteptati sa vorbesc despre Predeal-Valea Prahovei? Nici o legatura cu el. Are si comuna mea Predealul ei, e un catun, acum abandonat, dar foarte pitoresc. Situat mai sus de satul Begu, la o ora de mers pe jos de el, trecand pe langa stana lui Nea Tica si dealul Blidisel (821 m) , pe un drum pe care gospodarii isi aduc vara fanul de la Gosa, un drum dificil care il protejeaza de eventualii pantofari profanatori. Daca ploua nici cu 4X4 nu reusesti intotdeauna sa urci (e verificat). Vedeti mai jos de ce.




As fi incropit o poveste, dar am fost de cateva ori acolo in vara si toamna trecuta si le cam amestec in cap excursiile. Avea dreptate prietenul Mihai Baboi cand imi zicea sa postez imediat ce am facut o iesire pentru a nu pierde amanuntele. Asa ca sunt nevoit sa postez poze facute vara dar si toamna. Doar cateva comentarii la unele din ele.

am baut apa cu ciutura scoasa dintr-o fantana:


o magazie de unelte interesanta intr-o gradina:

Alte imagini surprinse pe drumul catre Predeal:
culorile toamnei:




In fundal se zareste marginea plantatiei de pini de la Muchea Panataului, baietii care au fost la workshopul de asta vara isi amintesc despre ce este vorba
o poza toamana:
o poza vara:
un scaun natural din piatra ne asteapta :


Intrarea in Predeal, se mai vad livezile de o parte si alta a drumului, multe case s-au daramat dar cateva inca mai sunt in picioare si sunt semne ca sunt folosite temporar de proprietarii ( acestia locuiesc in satele de mai jos, spre civilizatie) care mai cultiva cateva din gradini:


Dar nu pentru cateva case subrede am urcat , ci pentru dealul langa care e situat catunul, numit Dealul cu Pietre, acesta e format dintr-o multime de trovanti.

Dealul cu Pietre:



un izvor cu apa de baut la poalele Dealului cu Pietre:
trovantii-vedeti ce forme curioase a putut face natura:



De aici se vede poiana Gosa, locul unde isi au oamenii fanetele. Dupa mine, Raiul.
E locul unde fug in vise mele.
o poza vara

o poza toamana