miercuri, 24 februarie 2010
Invata sa traiesti in natura
La initiativa lui Serban Razvan incerc sa-mi pun "doctrina" dupa care ma ghidez in relatia mea directa cu natura. De e bine de e rau, de e suficient sau mai trebuie completat sa-mi ziceti.
De iesi in natura, la o plimbare mai lunga sau mai scurta, chiar de este o plimbare dupa o masa copioasa pentru o buna digestie si un somn usor, sau ai iesit la un banal gratar, incearca sa-ti inchipui ca acel loc prin care treci si te relaxezi este al tau. Iti apartine.
E gradina ta de care esti mandru. Esti proprietarul locului si nu cei ce vin dupa tine. Daca e al tau nu-l strici , nu-l murdaresti. Nu-ti bati joc de gradina pentru ca-i a ta. Gradina are iarba, flori, arbusti si arbori. Printre ele stau animale. E gradina ta botanica si zoologica si te poti lauda cu cu ce ai vazut : cutare arbore, cutare floare, iepure, caprioara, urs:
Marmota, o vezi ce bine e camuflata ?
Daca e a ta gradina poti culege plante medicinale, culege flori, face focul. Dar sti ca e a ta si nu rupi decat ce-i regenerabil, nu culegi flori la rand ci din loc in loc si numai daca nu-s ocrotite de lege , daca le strici la anul nu mai ai de unde lua, nu te mai poti bucura de frumusetea lor.
Nu pune capcane, nu bracona animale : e plina alimentara de mezeluri si bunatati gata facute, mult mai gustoase. Oricum nu vei sti sa le prepari cum trebuie carnea, apoi risti sa te imbolnavesti pentru ca unele pot si purtatoare de boli ca turbare, trichineloza, iar daca ai braconat nu te poti duce cu ele la veterinar pentru analize. De vanatoare se ocupa asociatiile de vanatori. Daca esti vanator faci ce-ti spun ele. E treaba ta si a lor atunci.
Focul il faci ca la tine in curte, suficient sa-ti satisfaca nevoile, caldura si preparea hranei, apoi il stingi bine ca iti ia gospodaria foc. Si pui lemne uscate, nu strici vegetatia, oricum cele verzi nu ard. Si carbunii ii astupi ca arata urat. Dar inainte de al stinge ar fi bine daca nu vrei sa iei intr-un sac de gunoi resturile menajere acasa, sa le arzi pe toate. Pune-le la foc mare, plastic, hartie, resturi alimentare. Ecologic ar fi bine sa le reciclezi dar poti sti tu unde ajung ele dupa ce le duci la cosul de gunoi din oras ? Intr-o groapa. Daca sunt tomberoane dedicate reciclarii cum au aparut acum, du-le acolo,ok.
Poti taia daca ai neaparat nevoie bete, crengi, dar pentru ca e gradina ta sa tai doar ce se poate regenera : nuiele taie una-doua de unde cresc mai multe in tufa arbustului pentru ca le faci bine, rarite cresc mai viguroase. Nu taia o varga care creste singura pentru ca astfel vei reteza chiar trunchiul arbustului ( alun, rachita, etc). Comporta-te ca si cum ai taia pomi fructiferi sau trandafirii din gradina ta. Sa tai doar ce-i neimportant si in plus. Si ma repet, numai daca este neaparat nevoie. Nu-ti place prin curte sa vezi hartie, servetele, cutii de conserve ? Stiam eu. Atunci si prin natura nu le arunca. Arde-le, ia-le acasa. Si nu te jena daca le vezi de la altii de dinaintea ta aruncate, sa le intepi in varful unei nuiele si sa le arunci in focul tau. Esti un tip caruia ii place curatenia si vrei ca cei care te cunosc sa te caracterizeze astfel. Nu pui casetofonul si radioul sa-ti cante ca poti face asta in casa, ai iesit afara ca sa auzii pasarile, vantul. Astfel , daca nu intervi brutal in natura te integrezi ea si recunoscatoare te va rasplati.